StoryEditorOCM
ŠibenikOŽIVIO TITO Nepoznati grafiter 'uresio' fasadu u centru Zatona i uznemirio duhove

Ja bi ga okrpija po džepu i da' mu pinel u ruke!

Piše Marina JURKOVIĆ
NIKOLIN VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
22. prosinca 2016. - 14:37

U zatonskoj područnoj školi Fausta Vrančića osnovci su sa svojim učiteljicama održali fantastičnu božićno-novogodišnju priredbu, a za nju su se, povjerila nam je učiteljica, pripremali skoro dva mjeseca na uštrb omiljenih satova tjelesne kulture, žrtvujući k tome i poneki sat razredne nastave. Ni predškolci nisu zaostajali u učenju prigodnih blagdanskih pjesama, pa su ih predsjednik i dopredsjednik Mjesnog odbora Boris Dukić i Ivan Cvitan posjetili i darovali im DVD player kako bi im boravak u vrtiću učinili što ljepšim.
Sav je taj blagdanski šušur, međutim, pao u drugi plan zahvaljujući grafiterskom spreju, odnosno neznanom grafiteru koji je fasadu jedne privatne kuće u samom centru Zatona u međuvremenu uresio porukom: "Druže Tito na onome svijetu dolazi ti Castro nositi štafetu". Poruka je i potpisana kraticom "KPJ - Zaton".

Zafrkancija mlađarije?

Naravno da takav "incident" nije mogao proći bez lokalnih komentara. Grafiter je, tako, "zaradio" različite atribute od "provokatora", "propalice" i "primitivca" do "zajebanta" i "šaljivdžije". Predsjednik MO, već spomenuti Boris Dukić, pak, cijelu je situaciju sklon protumačiti običnom zafrkancijom i neslanom duhovitošću mlađarije.
– Netko očito ima viška vremena i energije, pa kad je već tako, bilo bi bolje i korisnije da se odazvao na neku radnu akciju koja se često organizira u mjestu i svoj likovni dar, ako ga ima, kad već sa pravopisom nije udobre, usmjerio na društveno korisnu aktivnost, a ne na nanošenje štete vlasniku kuće – poluozbiljno je kazao Dukić.
Neki su se Zatonjani, pak, ozbiljno naljutili na nepoznatog autora "zidne poruke".
– Ispast će za nekog neupućenog da je Zaton jedan od bastiona komunizma, a u mjestu – rekli su – nikad nije bilo takvih ideoloških previranja i provokacija. Apsolutno je, rezimiraju, nevažno tko je u kojoj političkoj stranci, tko je desno, lijevo ili u centru.

Dokaz urbanosti?

– Od 'iljadu stanovnika Zatona, njih 250 se borilo u Domovinskom ratu, da bi danas takvi "umjetnici" šarali p....ije po fasadama. E, kako bi ga ja "okrpija" po džepu i da' mu pinel u ruke da opitura cilu kuću i to četri puta, pa mu sutra ne bi palo na pamet vadit sprej – u prolazu nam je, vidno iznerviran dobacio jedan Zatonjanin srednjih godina.
Oni mlađi kraj obližnjeg kafića, gledali su drugačije na stvar. Njima je grafit dokaz urbanosti.
– Koliko je grafita po Zagrebu, Splitu, Rijeci..., pa nikoga nije briga, a kod nas nikne jedan i odma' se digne frka. A i kakav je to grafit koji ne provocira pučanstvo... – prokomentirao je jedan od momaka koji su ispijali kavu.
Kako god, grafit se još drži, a do kada-ne zna se.

03. svibanj 2024 13:53