StoryEditorOCM
ŠibenikGLAVA šOTOBRACO

Izveja san ženu i dvoje unuka vanka i tija ih počastit đelaton... Smrza san se kada mi je reklo kolko otaj luksuz iman platit

Piše Branimir Periša
28. svibnja 2022. - 12:52

Jutro u betulici Dobre Parone El Tigre je, neuobičajeno za njega, počeja prvi, s definicijon đelata, sladoleda, ol' slaje. Svoje virne, najčešće štufe mušterije obično dobra i poštena gazdarica dočeka s kakvon novitadon, ali pravila i jesu zato da ih se prikrši dočin je prilika.

- Daklen, ja san se na vlastitoj koži uvjerija u tačnost nutrucionističke formulacije ote slastice. Oni kažu da je sladoled 'smrznuti desert' i to je dumboka istina. Jerbo, kada san izveja ženu i dvoje unuka vanka i tija ih počastiti đelaton, istoga san se trena smrza kada mi je reklo kolko otaj neviđeni luksuz i najobičniji hir razmažene dice iman platiti. Još uvik san zaleđen, jedino mi piva more stabilizirati febru!

Slajo ili piva?

- Pa šta oćete! - veselo mu je uzvratila Dobra Parona, čudeći se kako nije svatija da je sritan čovik. Jerbo, ako se čeljade tako razladi, čak i smrzne samo kada čuje cijenu, onda mu đelat više i ne triba. Visoke cijene usrid žege imaju blagotvorni učinak klimatizacije. Još je nabaška primjetila da ni izdaleka ne grinta kada je u pitanju piva. Ne bi proša jeftinije ni da ih je izveja na piće, pa ako se odluči, ona se toplo priporuča. Jeftinija je od konkurencije, koristi zgodu za PR.

- Aaa, puštite vi to. Piva je uostalon, nešto konkretno; kripi, hrani i stimulira mozak. Glava postaje bistrijon, misli žveltijiman... A od đelata jedino iman zalipljena justa! - ne da na svoje El Tigre.

- Dobro to, ali šta se recimo, događa kada čovik prođe pijacon? Oću reći, nikako nije dobro smrzniti se kada vidiš kolko šta gušta.

- Naravski da nije dobro. Čovik bi se zapravo, triba najisti od samoga pogleda na cijene. Samo, kako napuniti štumak i sa pijace otići sit svega a da ti ne triba vukljati pune borše i sakete? Oću reći, kako se najisti a ne smrzniti? Jerbo smrznut čovik traži njegu da bi se rikupera, pa nije vaik lito.

Vidi Dobra Parona da je vrag odnija šalu, jerbo se isprid nježinoga šanka razvija jedna puno zanimljiva teorija.

Tajna života je u termoregulaciji čovikovog organizma, a nadasve u možđanima. Onaj ko znade kako tilo uvjeriti da je sit a da nije čvaknija ni zalogaj, oli da je smrznut kada mu tako bolje odgovara, vlada sa svimen okolo sebe i kažije roge cilomen svitu! Inflacija mu more puvati, a poskupljenje goriva još i više, jerbo taki čovik leti, a ne iđe.

Smrznut i bez klime

- Kada smo već kod toga, sam bog znade je li se onaj čovik iz Marine smrza ili je sit svega nakon šta mu HEP godinu dana nije priključija struju makar in je sa zahtjevon uplatija 20 ijada kuna, ili polovicu troška? Zato nije moga iznajmljivati dva apartmana, a banka mu priti aktiviranjen hipoteke.

- Ma, taj nije snalažljiv! Jerbo, ko mu je branija iznajmljivati Gostima je jedino triba reći da će biti smrznuti i bez klime, kada in reče da smještaj u kući bez struje košta jednako ka i da ima letrike. Šta nije teret termoregulacije pribacija na turiste? Sada neka pati! – reka je El Tigre i zavapija da di je njegova piva, da ga odledi od smrzotine koja ga je zadesila kada je čuja kolko gušta sladoled.

- Pardon, evo je! - rekla je ona žurno mu servirajući piće. Samo šta nije ispljunija gucalj nakon šta je lapljivo nagnija iz čaše:

-Šta van je, topla je ka iz bojlera! Na šta je ona rekla da je i pet kuna skuplja. Zato šta toplu pivu triba tretirati ka likariju nakon smrzavanja.

- E, sada san sit svega! - bilo je jedino šta je odgovorija.

20. travanj 2024 04:52