StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik na kvadrat

Izgubljena fotografija starog Šibenika: evo kako je izgledala obala prije gotovo 80 godina i stravične eksplozije broda

Piše Šibenski.hr
27. rujna 2022. - 19:36

Ivica Poljičak na svojoj Facebook stranici "Šibenik na kvadrat" objavio je staru fotografiju šibenske obale. Rijetka snimka datira od prije 1945., dakle starija je od 77 godina, te bi tek rijetki mogli prepozati da je riječ o Krešimirovu gradu. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Gledano okom gradske svakodnevice, gotovo neprimjetno, stvara se dojam kao da je Šibenik na gradskoj obali uvijek bio upravao onakvim kao što izgleda danas. Bilo da ga gledamo kada brodom uplovljavamo iz kanala sv. Ante ili kada uživamo u pogledu s mula Krke.

Međutim, upravo se središnji dio gradske obale Krešimirova grada jako puno promijenio, a slika kakvu danas poznajemo najvećim je dijelom bila zaokružena u razdoblju od zračnih savezničkih bombardiranja grada krajem 1943. do sredine 1960-ih godina.

Na fotografiji gradske obale, od zgrade današnje Lučke kapetanije do Kneževe palače, koja nosi ime „Obala dr. Franje Tuđmana“, jedino kupola katedrale sv. Jakova nedvosmisleno upućuje da je riječ o Šibeniku. Sve ostalo je promijenjeno. Niz kuća koje se vide srušene su ili zračnim bombardiranjem ili poslije zbog izgradnje ravne kamene gradske obale i kolne prometnice.

Kuća u prvom redu do mora, s neobičnom mansardom stradala je u siječnju 1945. u nesreći zbog velike eksplozije nastaloj na brodu punom streljiva. Brod je bio neposredno privezan na obali uz kuću, a u toj je eksploziji smrtno stradalo dvanaest ljudi...

Od svega, posebnu draž staroj slici daju brojne gajete s latinskim jedrom, stisnute jedan do druge ispred današnje Lučke kapetanije...", napisao je Poljičak.

26. travanj 2024 14:52