StoryEditorOCM
ŠibenikVRIJEME DŽEPARENJA

Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske, o sigurnosnim pripremama za špicu sezone: S turistima stižu i lopovi, i domaći i oni iz susjednih zemalja!

Piše Katarina Rudan
29. lipnja 2019. - 18:56

Turistička sezona, ona glavna, samo što nije počela, pa se zadnje pripreme za prihvat stotine tisuća domaćih i stranih gostiju, koji će svoj godišnji odmor provesti u destinacijama na području Šibensko-kninske županije, užurbano privode kraju. Od građevinskih i inih komunalnih radova, turističkih planova i programa raznih institucija i organizacija, do onih koji su zaduženi brinuti se za sigurnost boravka gostiju, ali i domicilnog stanovništva. Povod je to za razgovor koji smo vodili s načelnikom Policijske uprave šibensko-kninske županije, Ivicom Kostanićem.

- Naša Policijska uprava, osim rada na svakodnevnim redovnim poslovima, u potpunosti je spremna za pojačano djelovanje i aktivnosti u turističkoj sezoni, koja je za nas zapravo već počela. Mogu reći da je trenutna situacija na terenu pod kontrolom, opće stanje sigurnosti je povoljno i nemamo nekih težih kaznenih dijela.


Na koja ćete područja djelovanja usmjeriti policijske službenike s obzirom na dolazak velikog broja domaćih i stranih turista, posebno u srpnju i kolovozu?
- Prije svega to su poslovi opće i javne sigurnosti, s naglaskom na sigurnost u cestovnom prometu s obzirom na to da više od 90 posto turista na svoje željene odredište za odmor dolazi kopnenim putem, odnosno automobilima. U tom periodu pojačava se i pomorski promet, pa je najvažnija sigurnost i protočnost u oba segmenta.
Nadalje, u tom periodu imamo takozvani situacijski ili turistički kriminalitet u kojem su turisti najčešće žrtve, a u manjem broju znaju biti i počinitelji. Kad je riječ o kopnenom prometu, kontrola počinje na graničnim prijelazima pri ulasku u Hrvatsku, a na daljnjem putu do odredišta prometna policija prati kretanja. S obzirom na to da putuju satima, najčešće cijelu noć, nužan je oprez, pogotovo pred jutro, jer postoji opasnost da ih za volanom uhvati san. Zato apeliramo da stanu i odmore se kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Budući da je promet znatno pojačan na području naše Policijske uprave, svake godine, pa tako i ove, stiže nam pomoć iz kontinentalnog dijela Hrvatske kako bi prometni policajci na motociklima i u službenim vozilima bili što prisutniji i vidljiviji na cestama, što će na vozače djelovati pozitivno u smislu da budu oprezniji.

Jesu li policajci iz policijskih uprava na kontinentalnom dijelu naše zemlje već stigli?
- Iz policijskih uprava s kontinentalnog dijela Hrvatske stižu početkom srpnja i na našem će području provesti dva mjeseca. Bit će stacionirani na području policijskih postaja koje su na moru, u Policijskoj postaji Šibenik i njezinoj ispostavi u Primoštenu te u Policijskoj postaji Vodice. Radi se o specijaliziranim službama, već spomenutim prometnim policajcima, zatim o krim-tehničarima, detektivima i djelatnicima temeljne policije. S obzirom na to da se radi o ograničenom broju djelatnika koji će nam na ispomoć doći iz kontinentalnih PU-ova, svake godine određeni broj naših policijskih službenika iz postaja Knin i Drniš "povući" ćemo na obalu. Raspoređeni su u postaje u Šibeniku i Vodicama i tu će raditi cijelo ljeto.
Naime, od 1994. godine u vrijeme turističke sezone provodi se naša operativna akcija "TURS", koja podrazumijeva provođenje pojačanih mjera od 1. svibnja do kraja rujna, a to znači što veći broj policijskih službenika na mjestima koja smatramo najugroženijima. Naravno, pojačan je i rad naših djelatnika, pa se u manjoj mjeri koriste godišnji odmori.
Imamo još jednu akciju koja je uspostavljena 2006. godine i provodi se pod nazivom "Sigurna turistička sezona", a riječ je o suradnji s policijskim institucijama europskih i drugih država. Strani policijski službenici, iz čijih zemalja najveći broj turista dolazi na Jadran, službu obavljaju u našim obalnim gradovima. Uglavnom rade u svojim odorama i zadaće obavljaju u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policajcima. Cilj je ostvarivanje direktnog kontakta s njihovim državljanima: na plažama, u hotelima ili kampovima, što se pokazalo jako pozitivnim. Iskustva su odlična jer kad, na primjer, Česi vide svojeg policajca na plaži, to je prava radost i stvara subjektivni osjećaj sigurnosti.

Strani policajci

Iz kojih zemalja na "ljetnu službu“ u PU šibensko-kninsku dolaze policajci ove godine?
- Prvog srpnja dolaze policajci iz Češke i Makedonije, a od 15. srpnja, nakon što ih tri godine nismo imali, doći će i dvojica policajaca iz Njemačke. Prije su to bili kolege iz njemačke Savezne pokrajine Donje Saske, a sada stižu iz Savezne pokrajine Berlin. Bit će smješteni u hotelskom naselju Solaris, s obzirom na to da najveći broj stranih gostiju, ne samo u to hotelsko naselje, nego u ukupnom broju dolazi s njemačkog govornog područja i zato su nam oni jako bitni. Svako ljeto na našem dijelu obale boravi više od 90.000 njemačkih turista, više od 70.000 čeških te više od 50.000 slovačkih. A Česi i Slovaci govore sličnim jezikom, tako da možemo konstatirati da više od 200.000 stranih turista, ako im zatreba, imaju uslugu svojih policajaca.


Kakva je suradnja PU šibensko-kninske s hotelskim kućama, privatnim iznajmljivačima i ostalim vlasnicima smještajnih kapaciteta u smislu sigurnosti boravka?
- Poznato je da imamo liniju prevencije, koja je jako aktivna u cilju upozoravanja i turista i naših građana na ponašanja koja bi morali izbjegavati, jer mogu biti štetna za njih. Kako ne bi postali žrtve određenih kaznenih djela, imamo naše info punktove, obilazimo privatne iznajmljivače, hotelska i druga turistička naselja te dijelimo letke tiskane na više jezika u kojima piše na što trebaju sami gosti pripaziti kako bi imali siguran odmor. Apeliramo da budu što oprezniji iako su se došli odmoriti, jer s dolaskom većeg broja turista dolaze i lopovi. Dakle, nastojimo utjecati na njihovo samozaštitno ponašanje.
Policija ne može biti na svim mjestima u svakom trenutku i sve je zaludu ako odu na plažu i ostave otključan apartman ili otvoren prozor, ostave otvoreno auto i laptop ili fotoaparat na sjedalu, na plažu nose veću količinu novca i da ne navodim dalje. Preporuka naša je da sve vrijedne stvari ostavljaju u hotelskim sefovima, da zaključavaju apartmane i na plažu ne nose vrijedne stvari, da zaključaju automobil i osiguravaju bicikl ili motocikl.

Kažete da s dolaskom većeg broja turista stižu i lopovi te da je u tom periodu takozvani situacijski ili turistički kriminalitet u porastu. O kojim kaznenim djelima se radi?
- Iz godine u godinu na našem području imamo sve veći broj turista, a to nužno sa sobom nosi i povećanje situacijskog kriminaliteta. Lani smo imali nešto više od milijun dolazaka i 7,1 milijun noćenja. Ove godine očekujemo približno iste ili možda malo veće brojke, što znači da će i turističkog kriminaliteta biti. Uglavnom se radi o kaznenim djelima imovinskog karaktera, a to su krađe i provale. U zadnjih nekoliko godina bile su to krađe mobitela, fotoaparata i drugih vrijednih stvari, krađa novčanika, odnosno džeparenje. Prošle godine smo imali učestale krađe novčanika i vrijednih stvari iz ruksaka turista na jednoj našoj atraktivnoj lokaciji. Radi se o tomu što ljudi uglavnom ruksake nose na leđima umjesto da ih nose u ruci ili na prsima, da im je u vidokrugu. Imali smo jednu seriju takvih krađa i na kraju smo uhvatili organiziranu i za taj oblik krađe specijaliziranu grupu kriminalaca koja je počinila više takvih kaznenih dijela upravo na tom području. Bili su stacionirani na području Zadra i kad smo provjerili njihov apartman, u njemu smo pronašli veći broj novčanika, fotoaparata, novca i drugih vrijednosti. Dakle, povećanog kriminaliteta u vrijeme turističke sezone ima. Izvan tog perioda mi nemamo toliki broj krađa i teških krađa, a ljeti su one drastično povećane i ta kaznena djela čine u pravilu organizirane kriminalne skupine koje dolaze iz drugih krajeva Hrvatske, uglavnom iz kontinentalnog dijela, ali i iz drugih zemalja u okruženju. Dobro smo povezani sa obalnim, ali i sa svim ostalim policijskim upravama, tako da imamo informacije od kolega iz PU-a na kontinentu kad poznati im kriminalci krenu prema Jadranu. Imamo njihova imena, fotografije i znamo im se suprotstaviti. Također, imamo dobru međunarodnu policijsku suradnju i sa zemljama u okruženju. Međutim, tog turističkog kriminaliteta puno ima, i da bismo bili što učinkovitiji, od prošle godine je, u okviru MUP-a, utemeljen "Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone" sa sjedištem u Zadru. Pri Stožeru je oformljen i Operativno-komunikacijski centar za svih sedam policijskih uprava na moru, koji nam na dnevnoj bazi šalje podatke o svim počinjenim kaznenim djelima, prekršajima i događajima koja su vezana uz turiste. Iz OKC-a se usmjeravaju aktivnosti policijskih uprava, šalje pojačanje tamo gdje bude potrebno i radi se zajednički, a Stožer će djelovati do 15. rujna.

Poplava sintetičkih droga PARTY DILERI

Tijekom ljeta puno je zbivanja na otvorenom, različitih koncerata elektroničke glazbe, partyja, što postaje i pravo tržište za preprodavače droge. Kako tomu stati na kraj?
- To su idealne prilike za preprodaju droge, prvenstveno sintetičke. Spremni smo na pojačani nadzor takvih događanja i znamo da je u tim situacijama narko scena vrlo aktivna. Iz iskustva prethodnih godina već nam je poznato na kojim su lokacijama i događanjima najaktivniji i spremno ih čekamo. U dogovoru s Ravnateljstvom policije MUP-a, određeni broj specijaliziranih policijskih službenika u pitanju kriminaliteta droga doći će na naše područje i bit nam značajna pomoć u otkrivanju prvenstveno preprodavača droge, koji dolaze iz svih krajeva svijeta i distribuiraju sintetičke droge.

20. travanj 2024 09:10