StoryEditorOCM
ŠibenikKoštalo ga vremena i živaca

Ivica Kljajić iz Žaborića odvajajući otpad upao u probleme: Za pokupit' papir i plastiku treba mi 'veza'

16. listopada 2019. - 10:06

Savjesnost u odvajanju korisnog otpada može koštati previše vremena i živaca, kao u primjeru Ivice Kljajića iz Žaborića na Crvenome brigu. Prema pravilniku "Zelenoga grada", korisni otpad – papir i plastika u konkretnom slučaju – odvozi se iz Žaborića jednom mjesečno, ili preciznije, svakog četvrtog četvrtka. Tada građani ujutro ostave pred dvorišnim vratima žute i plave plastične vreće s natpisom "Zeleni grad", komunalci ih pokupe i to bi trebalo biti sve jer Žaborić nema zeleni otok s kontejnerima. Uostalom, jednako je i za neke šibenske obiteljske kuće.

Premda je postupak jasan i jednostavan, u praksi je za Kljajića i susjede dosta kompliciraniji, jer zasebni odvoz korisnog otpada šepa ili potpuno otkaže ako se "Zelenom gradu" ne sjedne na vrat telefonskim pozivima, na što je Kljajić prisiljen zadnjih šest-sedam mjeseci otkako odvaja otpad u kući. Dosad je kaže, trebao intervenirati dvaput, a u dva navrata vreće mu je bilo jednostavnije ukrcati u svoj auto i odložiti u neki od šibenskih zelenih otoka, nego nazivati komunalce.

I ptice pjevaju da je odvajanje radi recikliranja imperativ komunalne politike u skladu s europskim normama i ekologijom, međutim ovakvo nedokučivo zanemarivanje onih koji odvajaju u domaćinstvima upućuje na zaključak da je sve to floskula. Nisu građani baš uvijek dežurni krivci zato što Hrvatska unatoč prijetećim naplatama penala dogodine, još uvijek sortira minorni postotak otpada, smatra naš sugovornik.

Prekipjelo mu je pa je pozvao novinare da ukaže na svoj stalni problem.
- Odvojio sam tijekom mjeseca četiri kese papira i plastike, međutim, nisu došli po njih, te sam ih vratio u dvorište i iznio drugog dana, u osam sati kao uvijek, no i tada su komunalci izostali. Poslao sam mail u "Zeleni grad" tražeći objašnjenje, nazivao točno u osam (!!) navrata čak i direktora, međutim, nitko se nije javio. Slučajno se sjetim jednog od šefova, Slavka Ćalete i pronađem njegov broj mobitela. Iskreno se začudio kako su njegovi propustili termin, bio je ljubazan i došli su napokon u subotu - ispričao je Kljajić.

Dozlogrdilo mu je da za ono što je redoviti posao komunalaca treba trošiti toliko energije i vremena, umjesto da se savjesnim građanima koji shvaćaju korist od odvajanja otpada i rade to zdušno, izađe u susret. A ne da vlastita dvorišta pretvaraju u zelene otoke zbog propusta onih koji bi sakupljeno trebali redovito odvoziti.

U srpnju je nastavlja, primio neke kartonske pakete kojima je napunio pet vreća. No, kako je opet izostao kamionet za odvoz korisnog otpada, vreće su na kraju pokupili komunalci zaduženi za kućni otpad te izmiješali sa "škovacama", zorno pokazujući da je odvajanje očito nekoristan trud. Inače, Kljajić hvali ažurnost "Zelenoga grada" u pogledu odvoza kućnog otpada iz zelenih kanta dvaput tjedno.

- Osjećam se pomalo kao budala, to mi i susjedi govore, ali ne želim sve to izmiješati s kućnim otpadom i " lagodno" se riješiti brige i živciranja, nego hoću da onaj tko treba radi svoj posao. Uostalom, uvjeren sam da odvajanje ima smisla jer donosi društvenu, ekološku i ekonomsku korist. Svima u "Zelenome gradu" želim reći da nije nimalo jednostavno, kada preskoče termin za odvoz, držati sve to u dvorištu, a već punim nove vreće. Na proljeće su mi mačke jednu probile i raznijele sadržaj jer komunalci nisu došli, pa sam sve to skupljao natrag kada sam došao s posla - govori Kljajić.

Poručuje "Zelenome gradu" neka budu proaktivni i reagiraju izmjenama planova na potrebe života, stalno educirajući građane o potrebi odvajanja otpada, a ne da ih sagledavaju jedino kao one koji im usluge trebaju bespogovorno platiti koliko traže. Nikad od "Zelenoga grada" nije dobio zadovoljavajući odgovor – osim da tvrtki nije u planu - zašto je u Grebaštici i na Ražinama postavljen zeleni otok, a u Žaboriću ga nema, premda bi dvije trgovine i mnoštvo turista u tjedan dana mogle prikupiti papira, kartona i plastike koliko stalni stanovnici za jednu godinu. Prenerazio sam se kada sam na vlastite oči vidio da trgovkinje kartone odlažu na hrpe i na kraju završe u mješoviti kućni otpad. Zato se pitam, ne poručuje li nam "Zeleni grad" između redaka s ovakvim postupanjem neka ne odvajamo, nego da korisni otpad pomiješamo s kućnim, jer se pražnjenje kanta ipak naplaćuje nekoliko kuna za razliku od besplatnog odvoza korisnog otpada - kazao je Kljajić na kraju.

Njegovu susjedu, s kojom smo na odlasku kratko popričali, ne more slične brige:

- Ništa ne odvajam, neću da me netko pravi blesavom... Stavim sve u jednu vreću, ionako se sve to izmiša, prije ili kasnije! - iznijela je uvjerenje susjeda.

Odgovorni: vozači ne znaju ulice

- Dogodi se da vozač malenoga kamiona, kakve koristimo za transport korisnog otpada baš i ne poznaje ulice u svim naseljima. Za razliku od ljudi zaposlenih na odvozu kućnog otpada koji su stalni u pojedinim sektorima, ti se vozači izmjenjuju. A ponekad nam i to manje vozilo nije na raspolaganju, jer je na drugom poslu, govori Frane Gović, zamjenik Slavka Ćalete, poslovođe za odvoz otpada u "Zelenom gradu". Pomalo uvijeno, s tim je priznao da tvrtka ima problema s organiziranjem redovitog odvoza, ne jedino u Žaboriću, pa to isprave drugi dan, kada im građani jave.

19. travanj 2024 17:27