StoryEditorOCM
ŠibenikNajavio ostavku pa se predomislio

Ivanu Dobri, "kralju u pustinji" došao je u snove pokojni Roko i kazao: ,Ne odustaj'

Piše Ivo Mikuličin
9. ožujka 2018. - 19:06

Makar je mjesecima najavljivao svoju ostavku na mjesto predsjednika Mjesnog odbora Žirje, Ivan Dobra je odustao od tog čina. Objasnio je to manje logičnim, a puno više iracionalnim razlozima. Jasno je da je Ivan Dobra, kao član Liste (primoštenskog načelnika) Stipe Petrine dijelom poslušao svog stranačkog šefa, dok su druga obrazloženja emotivna ili mistična u stilu "Ne bih mogao mirno spavati da sam dao ostavku“ ili - "U snu mi se prikazao pokojni žirajski pjesnik Roko Dobra, te mi sugerirao da odustanem od ostavke“.

Profesorica Grubišić

A Dobra je već mjesecima kralj u pustinji. Sastanci žirajskog Mjesnog odbora na sve pustijem otoku ne održavaju se mjesecima. Svi su ostali članovi Mjesnog odbora, neovisno o političkoj orijentaciji, uskratili povjerenje Dobri. U tom bezvlađu uskočio je Savjet za revitalizaciju otoka, u kojemu je djelovao i Dobra, ali na kraju nije prihvatio njegove sugestije o časnom uzmaku.
- Savjet će se povući istog trena kad bude izabran novi Mjesni odbor ili biti samo "na dispoziciji". Ako treba, povući ćemo se i ranije. Pogotovu što nam se čini da smo na putu da pronađemo gotovo idealno rješenje za prvu osobu Mjesnog odbora. To je prof. Anita Grubišić, bivša dekanica Šibenskog veleučilišta, koja je itekako zainteresirana da pokrene rad Mjesnog odbora s mrtve točke. Konačno, to je i prilika da se otvore vrata mlađim ljudima, spremnima da zasuču rukave za spas Žirja – pričao nam je neslužbeno Maksim Roman, potpredsjednik Savjeta za revitalizaciju.
Dakako, na potezu su gradonačelnik Željko Burić i njegovi suradnici, koji mogu zakonskim putem barem imenovati povjerenika Grada Šibenika za MO Žirje.

Ima li dobra?

Prof. Anita Grubišić je "tvrdi" legalist i ne želi nikakav službeni angažman bez uporišta u zakonskim propisima. Njezina parola "Svi za Žirje" dobiva sve više poklonika. Točnije, ona zagovara da se na budućim lokalnim izborima stranke podrede "golim" interesima najudaljenijeg naseljenog otoka šibenskog arhipelaga.
Ono "najudaljenijeg" ima i bolnog odjeka u stvarnosti. Žirje treba alternativno pristanište u zimskim mjesecima, stalnu prodavaonicu, elektrifikaciju sjevernozapadnog dijela otoka, obnovu nekad plodnog žirajskog polja, marinu, koja je bila gotovo pred realizacijom prije 28 godina…
Žirjani su najsložniji kad je riječ o organizaciji "Žirajskog kulturnog ljeta", koje u svojoj premijeri zagrijalo otočna srca. Bilo bi dobro da taj duh zajedništva pretoče i u formiranje (novog) Mjesnog odbora. Pa, makar poslije (Ivana) Dobre došao (Anton) Dobra! Bolje rečeno, brat aktualnog predsjednika, koji bježi od ostavke. Ili su u pravu oni koji govore da s Dobrom nema dobra!?

18. travanj 2024 15:19