StoryEditorOCM
ŠibenikBrojne plaže ih još čekaju

Interes za ovim poslom je u padu. Licenciju je u Šibeniku ove godine dobilo i obnovilo samo osam spasilaca

Piše šibenski.hr
8. srpnja 2021. - 11:09

O sigurnosti kupača i ovoga se ljeta brinu spasioci koje osposobljava hrvatski Crveni križ. Tijekom godina, 380 života spašeno je od utapanja. Na šibenskim plažama od početka lipnja je mirno, no posla je  mnogo, a odaziv na tečaj sa spasioce i za taj humani posao smanjen je, javlja HTV

Pod budnim okom spasilaca bezbrižno se pliva. Straha na plaži nema. 

- Imamo malu djecu i osjećamo se sigurnije kad znamo da se netko brine o njima, ali i svima nama na plaži, kaže Melina iz Danske. 

S njom se slaže i Martin iz Slovačke. 

Lana Kalebić, spasiteljica na plaži u mjesec dana rada nije imala ozbiljnijih intervencija. No, kaže, najčešće do nezgoda dovode valovi i jak vjetar. 

- Pomoć trebaju većinom su mala djeca i stariji ljudi, pogotovo srčani bolesnici ili ljudi koji se teže kreću. Naročito treba obratiti pozornost na ljude koji nisu dobri plivači, rekla je Lana 

Spasioci na plaži spremni su i obučeni za sve scenarije. Intenzivnu edukaciju provodi Crveni križ.

Na plažama hotelskoga naselja kod Šibenika, četvero mladih - tek obučenih spasilaca brine se o sigurnosti kupača.

- Prije svega, sami želimo imati spasioce koji pružaju sigurnost našim kupačima, našim gostima, a isto tako postoji zakonska obveza koja traži da imamo spasioce na plažama, izjavio je Josip Bakula,  direktor Hotela Andrija. 

Kupališta bez spasilaca ne smiju raditi, nalaže Pravilnik o sigurnosti na plažama. Spasioce zapošljavaju koncesionari. Broj spasilaca trebao bi biti veći, smatraju u šibenskom Crvenom križu.

- Svima nam je vrlo važno da naši turisti koji dolaze da budu sigurni na našim plažama, kaže Lina Gregov, voditeljica Spasilačke službe Crvenog križa Šibenik.

No interes za ovim poslom je u padu. Licenciju je u Šibeniku ove godine dobilo i obnovilo samo osam spasilaca pa poneke plaže još čekaju na spasioce iako je sezona kupanja odavno otvorena, piše HTV.

26. travanj 2024 20:43