StoryEditorOCM
ŠibenikNA JEDNOM MJESTU

Informacije iz gradske uprave: sve o važnim projektima, investicijama i događajima na području Šibenika

Piše šibenski.hr
15. listopada 2020. - 21:14

U RADNOM POSJETU

Ministar Butković obišao radove na čvoru Rokići i najavio nove infrastrukturne projekte

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u pratnji direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića, boravio je u Šibeniku gdje je održao radni sastanak s gradonačelnikom Željkom Burićem i županom Goranom Paukom. Na sastanku se razgovaralo o prometnim projektima koji se provode ili su u fazi pripreme na području Šibenika i Šibensko-kninske županije. Jedan od njih je izgradnja čvora Rokići kojeg je ministar, u pratnji gradonačelnika i župana sa suradnicima, po završetku sastanka i obišao.

-Razgovarali smo o čitavom nizu projekata i prometnih rješenja, a koja se uglavnom tiču rasterećenja državne ceste D-8 kao što su čvor Njivice 1, Njivice 2 te čvor Mandalina. Hrvatske ceste pripremaju navedene projekte te su u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Dotaknuli smo se i projekta spajanja Poda na autocestu za koji je ishodovana lokacijska dozvola, a natječaj će biti raspisan iduće godine. Također smo otvorili temu izgradnje žičara na području grada Šibenika koja bi se mogla financirati od strane europskih fondova posredstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kazao je ministar Butković.

Gradonačelnik Željko Burić zahvalio se ministru i Hrvatskim cestama na sjajnoj suradnji koja je rezultirala izgradnjom čvora Meterize te realizacijom čvora Rokići.

-Otvorili smo novu priču s obzirom na financijsku omotnicu 2021.- 2027. , u sklopu projekta “Zelena Europa”, gdje bi Grad mogao prijaviti projekt žičara kao alternativni horizontalni gradski prijevoz . Isto tako smo se dotaknuli, s obzirom da slijedi rekonstrukcija Ulice Matije Gupca, projekta šibenske vertikale, odnosno kako riješiti otkup zemljišta i financijsku konstrukciju kako bi realizacijom i tog projekta velike gradske četvrti Šubićevac i Meterize dobile izravno kretanje prema centru grada,  rekao je gradonačelnik Burić.

Župan Goran Pauk istaknuo je kako je tijekom sastanka postignuta suglasnost oko svih projekata, a razgovaralo se i o drniškoj obilaznici za koju je započeo proces izvlaštenja, a početak gradnje može se očekivati tijekom 2021. godine. Aktualizirana je tema cestovnog spoja Vrpolja prema Rogoznici i Marini te je dogovoren nastavak predradnji koje prethode projektu.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić podsjetio je kako su radovi na čvoru Rokići započeli u kolovozu ove godine,  a vrijedni su 25 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je u kolovozu 2021. godine.

-Nadamo se da će biti gotovi i prije turističke sezone, no važno je što radovi ne utječu na protočnost glavnih prometnih pravaca Šibenika. Realizacijom projekta će se utjecati na povezivanje ovog dijela grada sa samim centrom, a osim toga riješit će se i najranjiviji dio u prometu, sigurnost pješaka, izgradnjom tri pješačka pothodnika, zaključio je Škorić.

RADOVI VRIJEDNI 10 MILIJUNA KUNA

Na zoni Podi nove prometnice, zelene površine i reklamni pano

Nedavno je u prostorijama Urbanog centra u Šibeniku potpisan  ugovor o radovima na izgradnji prometnice s pripadajućom infrastrukturom, uređenju zelenih površina i izradi velikog reklamnog panoa u poduzetničkoj zoni Podi. Ugovor su potpisali gradonačelnik Željko Burić i predstavnica odabrane zajednice ponuditelja tvrtki ČIGRA d.o.o. i Reliance d.o.o., Anita Pavlović. Ukupna vrijednost ugovora koji se provodi u okviru projekta „Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi“ je 6.112.590 kuna, bez uključenog PDV-a.

-Iako je posrijedi infrastrukturni projekt ovo je također ulaganje u daljnji razvoj gospodarstva na području grada Šibenika. Naime, izgradnjom nove prometnice u poduzetničkoj zoni Podi omogućit će se dodatni prostor za razvoj gospodarske djelatnosti za najmanje osam novih poduzetnika. Našu poduzetničku zonu nastavljamo razvijati u suradnji s Ministarstvom prometa konkretiziranjem gradnje čvora koji će Pode izravno spojiti na autocestu - kazao je tom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta istaknuo je kako će se ovim ulaganjem  izgraditi ukupno 607 metara prometnice širine sedam metara, s elektro-komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom, vodovodom i odvodnjom. Projektom će se urediti i gotovo 40.000 kvadrata zelenih površina na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke, dok će se u svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone izgraditi veliki trostrani reklamni pano dimenzija 12 x 5 metara.

-Na Podima danas imamo nešto manje od 50 poduzetnika koji tamo rade i privređuju s otprilike 1350 zaposlenika. Na nama je da ovaj projekt što kvalitetnije završimo te da se okrenemo prema novoj etapi razvoja zone, pripremi dokumentacije kako bi bili unaprijed pripremljeni za prihvat novih investitora - istaknuo je direktor Poda Jakov Terzanović.

Pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura podsjetio je kako je projekt  „Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi“ jedan od pet velikih infrastrukturnih projekata koji odjel provodi. Ukupna vrijednost ovog projekta, financiranog u okviru natječaja „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“, je 10.142.444 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 7.606.833 kuna ili 75 posto ukupne investicije. Dodajmo da je predviđeno trajanje radova šest mjeseci.

TREĆU GODINU ZAREDOM  

Šibenik u finalu najboljih hrvatskih gradova u području obrazovanja i demografije

Grad Šibenik i ove je godine u finalu izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos u kategoriji obrazovanje i demografska politika.

Uz Grad Šibenik u finalu su  Bjelovar, Čakovec, Pazin i Velika Gorica. Prestižna nomininacija, već treću godinu zaredom, dodatna je potvrda da je Šibenik, upravo zahvaljujući izdvajanjima za obrazovanje i pronatalitetne mjere, prepoznat kao jedan od najpoželjnjijih hrvatskih gradova za mlade obitelji. Grad Šibenik ulazak u finale izborio je, među ostalim, time što je u top 10 po broju odgojitelja u vrtićima, u top 5 po broju učitelja (9,6 učenika po učitelju) i po iznosu porodiljne naknade po novorođenom djetetu, te su u top 15 po broju visokoobrazovanih stanovnika.

Uz to, Grad Šibenik još je 2018. povećao novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom 7 kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti  kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima novorođenih mališana.

Grad je osnivač i dvije predškolske ustanove – DV Šibenska maslina i DV Smilje, te sufinancira boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača. U pedagoškoj 2019.-2020. Grad Šibenik je podignuo i visinu iznosa mjesečnog sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće sa po djetetu dosadašnjih 700 na 900 kuna. Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Šibeniku je među najnižima u RH, a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje s dvoje i više djece na način da se cijena umanjuje za 25 posto za 10-satne programe, smjenski i posebni program, kao i 15 posto za 5,5-satni program. Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima od strane Grada, u predškolskom odgoju realiziran i niz infrastrukturnih projekata. Nedavno su završeni radovi na energetskoj obnovi na čak četiri vrtića, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića u gradskoj četvrti Crnica.

 U skladu s izazovima tekuće školske godine, Grad Šibenik se aktivno uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima. Učenicima i učenicama viših razreda osnovnih škola nabavljene su  zaštitne maske. Ukupno 8.000 platnenih, perivih maski, odnosno po četiri maske za svakog đaka. Također, predviđena su dodatna financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju školskih objekata. Osigurana su i sredstva za dodatne autobuse u prijevozu učenika u skladu s Preporukama za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa po iskazanim potrebama pojedinih škola. U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za  polaznike 1. i  2. razreda.

Uz aktivnosti specifične za ovogodišnju epidemiološku situaciju, Grad Šibenik i ove školske godine nastavlja s projektima kojima omogućava lakše školovanje svima kojima je to potrebno i kvalitetno svladavanje nastavnog gradiva. Uz ostalo, osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi te u tri šibenske škole produženi boravak u četiri razredna odjeljenja. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad je omogućio sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala za što je u proračunu predviđeno 250 tisuća kuna. Djeci u riziku od siromaštva osigurana je do kraja besplatna školska prehrana, a svi šibenski osnovci kroz projekt „Školska shema“ dobit će jedan voćni i mliječni obrok na tjedan. Učenici prvih razreda i tijekom 2020./21. dobit će teglicu domaćeg meda u sklopu projekta „Školski medni dan“.

U suradnji Grada Šibenika sa Sveučilištem u Zagrebu osnovan je i prvi sveučilišni studij u Šibeniku – Studij  energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Nositelji obrazovnog programa su ugledni hrvatski fakulteti  FER i FSB, a za opremanje studijskih prostora Grad je uložio 10 milijuna kuna, a održavanje nastavnog procesa godišnje financira s 2,7 milijuna kuna. U suradnji s Veleučilištem u Šibeniku, ostvareno je  80 milijuna kuna europskog novca za izgradnju novog studentskog doma. Krajem rujna u Šibeniku je otvoren moderno opremljen Inkubator za nove tehnologije „Trokut“ koji će, osim prostora i opreme, stanarima i korisnicima pružati i mogućnost kontinuirane edukacije i umrežavanja kroz zajedničke projekte, konferencije i programe, a koji će biti realizirani s partnerima  kao što su Veleučilište u Šibeniku, Microsoft Hrvatska, Erricsson Nikola Tesla, Algebra, In 2 grupa i Lemax.

 Grad Šibenik ukupno stipendira 48 studenata. Iznos stipendije je 700 kuna, za što je u  proračunu Grada osigurano 400 tisuća kuna. Stipendiranjem uspješnih studenata potiče se njihova izvrsnost, dok se stipendiranjem studenata prema kriteriju socijalnog statusa nastoji olakšati stjecanje diplome mladima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a ujedno time pridonosi poboljšanju kvalitete i standarda života studenata i studentica.

Ovogodišnji pobjednici izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos biti će proglašeni krajem tekućeg mjeseca.

KONSTITUIRAN SAVJET MLADIH

Mateju Matiću ponovo izabran za predsjednika 

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održana  je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Šibenika. Za predsjednika Savjeta izabran je Matej Matić, kandidat Udruge mladih Mladi u „Europskoj uniji“, a za njegovog zamjenika članovi su izabrali Zvonimira Storića, kandidata Malonogometnog kluba Crnica Šibenik.

Ostali članovi Savjeta mladih su Frane Rupić, Anđela Dujić, Lucija Kundid, Pave Kalebić, Bepo Skorić, Luka Ševerdija i Paško Zoričić.

Članove Savjeta pozdravio je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić koji je novoizabranom predsjedniku i njegovom zamjeniku čestitao na izboru.

- Želimo čuti vaš glas, vaše ideje i prijedloge. Budite glasni i vidljivi, vrata gradske uprave su vam uvijek otvorena. Želimo biti vaši partneri jer Grad Šibenik je snažno podređen u smjeru mladih i sva naša djelovanja i investicije, i kroz infrastrukturu i razne projekte su podređeni mladima, jer želimo zadržati mlade u gradu te da budu nositelji ideja na kojima ćemo graditi budućnost našeg grada - poručio je mladima zamjenik gradonačelnika te im poželio mnogo uspjeha u radu.

Sjednicom je predsjedavao Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika, koji se zahvalio svim članovima Savjeta mladih na angažmanu te izrazio želju za uspješnim radom.

Savjet mladih Grada Šibenika savjetodavno je tijelo Grada Šibenika, koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u cilju njihovog sudjelovanja u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivno uključivanje mladih u javni život te informiranje i savjetovanje mladih grada Šibenika. Ima devet članova, a novoizabranim članovima mandat će trajati tri godine.

PUTEM ZOOM APLIKACIJE

U Dječjem tjednu Paško Rakić družio se s djecom, učiteljima i odgojiteljima

U povodu Dječjeg tjedna, koji je održan pod motom „Ljubav djeci prije svega“, pomoću aplikacije Zoom zamjenik gradonačelnika Paško Rakić je u petak, 9.listppada, sudjelovao je u druženju s djecom te njihovim učiteljima i odgojiteljima. Druženje su organizirali predstavnici Društva Naša djeca Šibenik.

-Draga djeco i odrasli, u posebnim smo okolnostima, ali nećemo zato biti manje optimistični i veseli. Vi ste naše bogatstvo, naša budućnost i cilj ovog Dječjeg tjedna je upravo skrenuti pozornost na to. Čujem da ste jako dobri i da slušate svoje odgajatelje, učitelje i roditelje, što je najvažnije. U svemu što radite budite ustrajni i uporni te dajte sve od sebe,  poručio im je Rakić.

Na prigodnim riječima u ime djece i njihovih učitelja zahvalila mu se predsjednica Društva Naša djeca Šibenik Silvija Mikulandra. U video javljanju sudjelovali su učenici osnovnih škola: „Meterize“, „Juraj Šižgorić i „Juraj Dalmatinac“ te mališani iz Dječjeg vrtića „Osmjeh“, DV „Šibenski tići “ te DV „Vidici“, a pridružili su im se i mališani iz DV „Spužvica“ iz Tisnog.

Na kraju druženja mališani su sa svojim učiteljima i odgojiteljima zapjevali pjesmu „Zdravo maleni“. Diljem zemlje, od 5. do 11. listopada, obilježavao se Dječji tjedan pod motom "Ljubav djeci prije svega". Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj akciji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i osnovnih društava te su sve aktivnosti posve posvećene djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND). Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

OBRATIO IM SE I GRADONAČELNIK

Na Studij energetike upisana 22 brucoša

U tijeku je nova akademska godina 2020./2021.g. za studente na preddiplomskom sveučilišnom Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku. Ove godine na srpanjskom i rujanskom roku upisana su 22 nova polaznika čime je kompletirana šesta generacija polaznika ovog šibenskog studija. Zbog situacije s koronavirusom, uvodni sat održan je online, 25. rujna online. Tom prilikom studentima se obratio i gradonačelnik Željko Burić.  

„Raduje me što su studenti prepoznali kvalitetu ovog studijskog programa kao i perspektivnost budućeg zaposlenja u struci, ali i nastavka akademskog obrazovanja. Na Studiju energetske učinkovitosti predaju stručnjaci najjačih fakulteta iz područja tehničkih znanosti, te vjerujem kako će vam kvalitetno prenijeti svoja znanja. Grad Šibenik će i dalje raditi na razvoju novih studijskih programa te definiranju potrebne infrastrukture, kazao je gradonačelnik  Burić te brucošima šibenskog sveučilišnog studija poželio mnogo uspjeha u daljnjem obrazovanju. 

Studentima su se na uvodnom satu obratili i dekan FER-a Gordan Gledec, dekan FSB-a Dubravko Majetić te voditelj Studija Marko Delimir, a nastava u prostorijama Studija počela je 28. rujna.

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora je dislocirani studij zagrebačkog Sveučilišta, a studijski program traje šest semestara. Prva godina je zajednička, a u drugoj studenti mogu birati jedno od usmjerenja, gospodarenje energijom i energetsku učinkovitost ili obnovljive izvore, te po završetku stječu naziv inženjera prvostupnika energetskih tehnologija. 

  

24. travanj 2024 22:35