StoryEditorOCM
Šibenikobratili se biračima

‘Imamo većinu u Skupštini, no to ne znači ništa ako ne skinemo i Pauka‘: Marko Jelić u Šibeniku okupio partnere za rušenje HDZ-a u županiji

Piše Branimir Periša
19. svibnja 2021. - 20:02

- U Skupštini Županije Šibensko-kninske imamo većinu od 19 glasova, no to ništa neće značiti ukoliko 30. svibnja, na Dan državnosti birači ne izađu na birališta i za župana ne zaokruže mene, objavio je večeras Marko Jelić, Paukov protukandidat na izborima koji su uzburkali ustaljene političke odnose i HDZ-u neugodno zaljuljali dugi niz godina čvrsti tron vlasti.

S time je i službeno potvrđeno ono o čemu se do jutros šuškalo, uz jasan dokaz u pozadini Jelića i njegove desne ruke na ovim izborima Iris Ukić Kotarac s NLSP-a, gdje su se pred zgradom županije poredali svi politički akteri s područja županije koji stoje uz Jelićev izbor.

Jelić je održao sažetu presicu okružen podupirateljima iz redova mladih općinskih načelnika Tribunja, Pirovca i Murtera u čije ime je kratko slovo održao Marko Grubelić, prvi čovjek Tribunja. Oni bez ostatka daju potporu Jeliću i promjenama koje nagovještava njegova ne velika, no ipak pobjeda nad Paukom u prvom krugu te pozivaju svoje birače da povjerenje ukažu Jeliću.

image
Marko Jelić
Nikša Stipaničev/Cropix

Jednako je istupio Stipe Petrina, za njim i Joško Šupe, SDP-ov kandidat za župana čija lista za županijsku skupštinu broji tri mjesta, a javnosti se također obratio Ivica Ledenko, predstavnik koalicije Mosta, Loze i Domovinskog pokreta s tri skupštinska mandata uvjeravajući da je politička opcija koju zastupa svakako za promjene, zbog čega su se uostalom i upustili u izbornu utrku.

Jelićeva lista ima šest mjesta,. Petrina je osvojio sedam, te zajedno s prethodno navedenima čine većinu od 19 ruku. Kako je napomenuto, taj savez nije koalicija, nego je riječ o ‘programskoj suradnji’ koja se ne zasniva ni na kakvome ugovoru ovjerenom kod javnog bilježnika niti na ikakvoj deklaraciji, nego na čvrsto zadanoj riječi. Ostane li tako do kraja, Pauk će, sve i da pobijedi u drugom krugu, u skupštini biti usred kašete brukava. Sve da mu se priklone dva srpska vijećnika – što je za očekivati – zajedno s dvojicom s liste Hrvoja Zekanovića, HDZ I Pauk ostaju kratki za jedan glas.

image
Stipe Petrina
Nikša Stipaničev/Cropix

- Naši stari držali su do riječi, tako i mi postupamo izjavio je, pomalo idealistički Marko Jelić, a Iris Ukić Kotarac dopunila ga je s riječima da je riječ o ljudima koji su svojim političkim radom dosad dokazali da su vrijedni međusobnog, jednako i povjerenja birača.

- Želimo napraviti županiju koja će biti dostojna onoga što ima dodao je Marko Jelić, a u čvrstinu date riječi kunu se i ostali. Upitan je li njegova politička orijentacija lijeva ili desna, Jelić je izjavio da je kršćanin a u tome je sadržano sve što čovjek treba biti. U nekim pitanjima je lijevo, u drugima desno, a najčešće je u centru, izjasnio se Jelić.

Kazao je također da su vrata za pristupanje rečenoj suradnji na istom političkom program u Skupštini ŠKŽ otvorena i Hrvoju Zekanoviću, čelniku Hrvatskih suverenista.

17. travanj 2024 08:40