StoryEditorOCM
ŠibenikSpajanje "Zelenila" i "Gradske čistoće"

Imamo "Zeleni grad"! Burić poslušao Dobru, pa se nova gradska firma neće baviti iznajmljivanjem ležaljki, sandolina, pedalina...

22. rujna 2017. - 17:04

Zeleni grad, odlučilo je Gradsko vijeće, nova je šibenska gradska tvrtka u kojoj će biti objedinjene dvije dosadašnje samostalne firme: Zelenilo i Gradska čistoća. Direktor Čistoće Novica Ljubičić bit će na čelu buduće, nove firme, a direktor Zelenila Siniša Burić, njegov zamjenik.

Ova odluka Grada nije prošla bez prijepora u Gradskom vijeću, a napose je zanimljiv ekspoze imao Ivo Glavaš (Most). Glavaš je prije svega čestitao gradonačelniku Buriću na samokritičnosti, jer je u lokalnim medijima priznao da nije zadovoljan ni čistoćom ni održavanjem zelenih površina u gradu, osobito u staroj gradskoj jezgri. A ako je tako, drži Glavaš, zašto zdravo tkivo- Zelenilo- pripajate bolesnom- Gradskoj čistoći?

Očito je- smatra- da se Zelenilo treba upropastiti pripajanjem Čistoći koja je eldorado za kojekakve malverzacije. Usprkos maćehinskom odnosu Grada prema Zelenilu, ta se tvrtka sama, svojim radom uspjela izboriti, o čemu svjedoče i nagrade koje je dobila za svoja postignuća. I sada Grad Šibenik odlučuje takvu uspješnu tvrtku ugurati u novu, zajedničku firmu pod krinkom pripajanja. Ne želim to pripisati političkim obračunima, jer bi to bilo neozbiljno-rekao je Glavaš, ali Gradska čistoća spada u onu najgoru vrstu oboljenja- kancerogenu, pa tu gradsku tvrtku može spasiti samo kemoterapija, odnosno oporba, kad za četiri godine preuzme vlast.

Replicirao mu je gradonačelnik Željko Burić napomenom da je ova integracija dvaju javnih gradskih poduzeća motivirana činjenicom da ove godine Šibenik ima šest tisuća tona smeća više nego lani, i da se s tim treba bolje i djelotvornije nositi. Dvije tvrtke imaju isti segment rada, a i rubni dijelovi grada zaslužuju redovito čišćenje i održavanje zelenih površina, i jamčim da neće biti povećanog zapošljavanja. Cilj je- rekao je Burić- napraviti čišći, uređeniji i ljepši grad. Niti su u pitanju politički obračuni a niti je ovo usmjereno protiv ljudi koji su dosad vodili ove dvije tvrtke.

Anton Dobra ( SDP) je ocijenio da bi bilo bolje da je raspisan natječaj i direktor nove firme, po mogućnosti stručnjak, izabran na takav način. Novica je, veli Dobra, dobar operativac, ali ne i menadžer. Siniša je dobar čovjek, ali mu fali "opasnijeg looka". Po prvi put su naši gosti ove godine počeli ukazivati na problem čistoće u starom gradu, pa je to gradonačelnik odlučio promijeniti. Ali, smatra Dobra, nova firma nije registrirana za posebna čišćenja, npr. grafita, plakata itd., ali je zato registrirana za turističku djelatnost iznajmljivanje ležaljki, sandolina ,pedalina itd, što svakako treba promijeniti- predložio je .

Rikard Marenzi ( NL SP ) izrazio je sumnju da se iza ove integracije krije više svega nego onog u što se klete gradonačelnik. Na prošloj sjednici GV-a, rekao je Marenzi- Čistoća spominje preseljenje na Pode, a gdje su tu Zelenila, gdje je Rasadnik, što je sa zemljištem na Biocima koje je iznimno atraktivno- pitao je vijećnik NL Stipe Petrine. "Zeleni grad" je lijepa ideja, dodao je, ali me brine kad gradonačelnik kaže da su usluge Zelenila preskupe i da se one mogu naći jeftinije na tržištu. Znači li to da će se Zelenilo sasvim ukinuti?

Većinom od 13 glasova prihvaćen je prijedlog o osnivanju nove gradske tvrtke dok su četiri vijećnika bila protiv, a četiri suzdržana. Da bi dokazao kako Grad ne želi u novoj firmi zapošljavati svoje ljude koji će se baviti turističkom djelatnosti i time oduzimati kruh privatnicima, gradonačelnik je spremno prihvatio Dobrin prijedlog da se iz registracije tvrtke "Zeleni grad" izbaci turistička djelatnost, odnosno iznajmljivanje ležaljki, sandolina, pedalina itd.

07. svibanj 2024 02:06