StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKA GRANDECA Sonja Ninić Ševo

Imamo cijelu vojsku volontera - uz nas su pjevači, slikari i pijanisti svjetskog glasa (FOTO)

Piše Katarina RUDAN
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
12. siječnja 2017. - 18:56

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama ˝Kamenčići˝ registrirana je 1997. godine na području Šibensko-kninske županije i djelovala je samo na papiru. Zapravo je s radom počela 2003. godine kad vodstvo Udruge preuzimaju roditelji. Sonja Ninić Ševo, jedna od deset kandidatkinja za izbor prve "Šibenske grandece", od tih je dana aktivna u udruzi i njezina predsjednica. Majka je troje djece, a jedna kći je s intelektualnim teškoćama što je jedan od glavnih razloga da je toliko godina izuzetno aktivna u "Kamenčićima" kao majka i žena.
– Imam maksimalnu potporu supruga i djece, puno razumijevanja jer je ovo posao koji iziskuje dosta izbivanja iz kuće, ali i odricanja. U početku nije bilo lako i Alenka Miškić, tajnica udruge i ja praktički smo krenule od nule. Nismo znale ni što bi radile, kako se udrugu vodi, kako iskoračiti. Sve je krenulo od jednog humanitarnog koncerta koji je izvrsno prošao zahvaljujući i novinarima koji su nam u medijskom dijelu uvijek pomagali, naših prijatelja i svih koji razumiju što znači imati dijete s intelektualnim teškoćama. Zapravo, mogla bih satima pričati što smo sve napravili u proteklom razdoblju – kaže Sonja.

Udruga danas ima 46 članova, zapošljava šest asistenata u nastavi, te osobne asistente kojih je trenutno osmero. Upravo čekaju rezultate natječaja koje je raspisalo resorno ministarstvo za financiranje desetero osobnih asistenata na rok od dvije godine, tako da će zaposliti još dvoje. U udruzi je aktivno i tridesetak volontera, među kojima su najbrojniji roditelji djece i osoba kojima je pomoć potrebna.
– I sama sam u početku bila volonter dok nismo počeli prijavljivati projekte na natječaje raznih ministarstava i fondova EU. Volonteri su i pjevači, slikari, brojni naši sugrađani koji su svojim radom ili nastupom pomogli udruzi da dođe do određenih sredstava. Zadnjih godina smo u situaciji da ne moramo prikupljati sredstva, moliti i kumiti kao nekad, jer nam se ljudi sami javljaju. Rekla bih stoga da imamo cijelu vojsku volontera i na tomu smo im zahvalni – govori Sonja. Kao svježiji primjer navela je Maksima Mrvicu koji se sam javio i održao koncert, a sredstva su bila namjenjena za uređenja novog prostora za rad udruge, u upravnoj zgradi ex TEF-a u Crnici.

Razgovarajući o ostvarivanju ciljeva udruge, odnosno stvaranju uvjeta za ravnopravno sudjelovanje u zajednici i kvalitetne uvjete života za djecu i osobe s intelektualnim teškoćama, Sonja ističe da se u zadnjih godina situacija znatno promijenila. Posebno pozitivnim smatra uključivanje djece s intelektualnim teškoćama u predškolske i školske ustanove, što je veliki iskorak. Senzibiliziranju šibenske javnosti i društva uopće za osobe s teškoćama, svojim radom je svakako pridonijela Udruga "Kamenčići" i njezini vrijedni članovi na čelu sa Sonjom.
– Uspjeli smo našim sugrađanima približiti probleme i potrebe djece s intelektualnim teškoćama, izaći iz naša četiri zida... Poručila bih roditeljima da u svakom trenutku imaju na umu kako je njihovo dijete isto kao svako drugo, da samo ima određene teškoće, ali to ne znači da je manje vrijedno. Tu djecu ne treba sebično štititi u okviru doma, ona trebaju izlaziti što više i češće, ovisno o tomu koliko im to dopušta zdravstveno stanje – kaže na kraju Sonja Ninić Ševo.


Problem prostora
– Veliki problem kojeg Udruga zapravo još nije riješila je prostor. Dobili smo od Grada prizemlje u upravnoj zgradu nekadašnjeg TEF-a u Crnici, ali – iskreno – bojim se da ćemo iz njega prije izaći nego što smo ušli. Tvornica je na prodaji i ako se pojavi ulagač, imati ćemo problem – kaže Sonja.

19. travanj 2024 03:40