StoryEditorOCM
ŠibenikOtkrili nove planove

Igor Bergam nagrađen je Plaketom Grada Šibenika povodom desete obljetnice djelovanja PARK-a

Piše šibenski.hr
28. rujna 2021. - 12:38
Gradonačelnik Željko Burić, predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović i Igor Bergam  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Šibenska PARK organizacija u prosinu ove godine proslavit će deset godina postojanja i aktivnog djelovanja u kulturnom i društvenom životu našeg grada. Tim povodom na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća, Igor Bergam, prvi čovjek PARK-a, nagrađen je Plaketom Grada Šibenika za znatan doprinos razvoju grada Šibenika na području kulturnog i društvenog djelovanja.

U prijedlogu Bergamove kandidature kojeg su Parkovci uputili Gradskom vijeću između ostalog stoji:

„Igor Bergam je od 2011. pokrenuo i voditelj je čak pet godišnjih kulturnih projekata u gradu i županiji: dvodijelna kulturno-glazbena manifestacija Kulturaljka, glazbeni festivali Regius i Membrain, serijal rock koncerata na i oko otoka Murtera – Više RnR na Obali Mora kao i festival devet umjetnosti Heart of Art Šibenik. Kroz navedene projekte Bergam je organizirao preko stotinu kulturno-glazbenih događaja (koncerti, festivali, tribine, radionice, izložbe, filmske projekcije, plesni sadržaji…) u sklopu kojih je uključio mnoštvo mladih Šibenčana i dao im priliku da njihovi talenti, želje i ideje dođu do široke publike. Svojim radom ukazivao je gradskim vlastima na problem ne imanja prostora kao što je klub mladih u gradu, skupljao potpise potpore i predlagao realna rješenja. U Šibenik je kroz projekte PARK-a do sada ugostio preko 250 izvođača najrazličitijih glazbenih žanrova iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta. Isto tako, organizirao je ili i dalje organizira glazbene programe u barovima ili klubovima Kućarin, Kuglana, Azimut, Barcode, Vintage bar... Velika većina izvođača koje je Bergam doveo u Šibenik, imali su svoje premijerne nastupe u našem gradu.“

Odbor za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Šibenika predložio je Bergama za Plaketu Grada Šibenika što je Gradsko Vijeće i usvojilo, a na sinoć održanoj svečanoj sjednici uručene su i nagrade laureatima. Bergam nije krio sreću osvojenim priznanjem.

 - Super je osjećaj kad nakon 10, odnosno 11 godina, aktivnog djelovanja tvoj rad i trud prepoznaju i institucije i kad na ovaj simboličan način odaju priznanje. Bilo mi je čast biti dio sinoć nagrađenih sugrađanki i sugrađana, bilo sam najmlađi od laureata i po mnogo čemu poseban. Drago mi je da su i alternativna kultura i društveni aktivizam kroz ovu nagradu prepoznati kao nešto vrijedno za zajednicu. Nagrada je došla u pravo vrijeme jer je ovo godina deseta godina PARK-a te je na ovaj način super zaokružena jedna lijepa dekada djelovanja naše organizacije. Hvala još jednom Gradu Šibeniku na ovom priznanju, nadam se da će ova nagrada potaknuti čelnike na vodećim funkcijama koji raspolažu javnim novcem da napokon skuže da u vlastitom dvoru imaju mlade, ambiciozne i sposobne ljude koji godinama rade super projekte i šire pozitivnu sliku Šibenika po Hrvatskoj a i šire. Tu mislim najviše u smislu pomoći i podrške za šibenske projekte, ne samo nas iz PARK-a nego iz drugih šibenskih organizacija, jer smo svjedoci da se godinama podupiru koje kakve „dobre priče“ što se prodavaju „iz vanka“ i financiraju projekti koji se održe godinu ili dvije… - iskreno će Bergam.

Od Bergama smo saznali da mu je jučerašnji dobitnik Nagrade za životno djelo profesor Jakov Labor predavao fiziku u srednjoj školi. Labor ga je pohvalio kako je kao mlad dobio vrijedno priznanje, i poželio mu da nastavi s uspješnim radom pa da i on jednog dana bude kandidat za životno djelo.

Predsjednik Gradskoj Vijeća Dragan Zlatović koji je ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu nagrada i drugih priznanja, Bergamu je čestitao na nagradi te kazao da svako priznanje dolazi u pravo vrijeme i da je vrlina biti strpljiv. Bio je to komentar na činjenicu da je Bergam bio predložen i lani za istu nagradu, ali ju nije osvojio.

Za vrijedne Parkaše vremena za odmor nema, dapače, već sad najavljuju veliko slavlje 10. rođendana u prosincu ove godine, a za dogodine i nova izdanja svojih tradicionalnih projekata Kulturaljke i Regiusa.

U pripremi je i koncert Bajage koji je već drugu godinu odgođen zbog pandemije bolesti COVID-19. Taj koncertni spektakl napokon bi se trebao održati na ljeto iduće godine kako najavljuju iz PARK-a.

26. travanj 2024 14:50