StoryEditorOCM
ŠibenikVeliki interes

Iduće školske godine produženi boravak u sedam šibenskih osmoljetki. Roditelji će morati plaćati prehranu svojim mališanima

Piše šibenski.hr
16. ožujka 2021. - 13:52
Makarska, 091219 Predavanje o medu i podjela meda ucenicima prvih razreda u dvije makarske onovne skole u sklopu programa Skolski medni dan. U obje makarske skole je podijeljeno 144 paketa koji sadrzavaju staklenku meda i poucnu slikovnicu a predavanja su odrzali lokalni pcelari. Na fotografiji: Medni dan u OS Stjepana Ivicevica u Makarskoj.Ivo Ravlic/Cropix

Sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik u školskoj godini 2021./22. provodit će program produženog boravka. Uz dosadašnje tri škole - OŠ Jurja Šižgorića, OŠ Tina Ujevića, OŠ Jurja Dalmatinca, program produženog boravka omogućit će se i polaznicima OŠ Vidici, OŠ Fausta Vrančića, OŠ Meterize i OŠ Petra Krešimira IV.

Nakon izvršenog predupisa u prve razrede osnovnih škola za 2021./22. školsku godinu interes za uključivanje prvašića u program produženog boravka iskazalo je 140 roditelja. Osim za učenike prvih razreda, program produženog boravka za učenike drugih i trećih razreda nastavlja se i sljedeće školske godine čime će ukupno 219 učenika koristiti produženi boravak u ukupno 13 odgojno-obrazovnih skupina. U aktualnoj školskoj godini, podsjetimo, programom produženog boravka obuhvaćeno je 79 djece u pet odgojno-obrazovnih skupina.

„Interes roditelja nije nas iznenadio budući da nam je to bio i ključni motiv za uvođenje produženog boravaka u onim školama koje ga mogu organizirati. Ovo je nastavak našeg ulaganja u poboljšanje standarda života naših sugrađana, posebice djece i mladih.“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

Za ovu namjenu u Proračunu će biti osigurano 1.200.000 kuna čime će se financirati plaće i ostala materijalna prava učitelja u produženom boravku, didaktički materijal i pribor, režijski troškovi, troškovi opremanja i prilagođavanja prostornih i drugih uvjeta u cilju provedbe što kvalitetnijeg programa dok troškove prehrane snosi roditelj.

Produženi boravak je poseban oblik odgojno-obrazovnog rada koji se prema potrebama organizira za učenike razredne nastave od I-III razreda u trajanju od pet sati te započinje nakon redovite nastave i završava u 17 sati. Program produženog boravka svaka škola usklađuje s potrebama zaposlenih roditelja te svojim organizacijskim, kadrovskim i prostornim uvjetima. Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi uvođenje i provođenje ovoga programa u osnovnim školama povjereno je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje i financiraju izvođenje programa.

15. travanj 2024 16:30