StoryEditorOCM
ŠibenikPotpisan ugovor

Sanirat će se ilegalni deponiji u Danilu Kraljicama, Jadrtovcu i Vrpolju: ‘Nećemo odustati od čišćenja našeg grada!‘

Piše Šibenski.hr
4. svibnja 2022. - 13:14

Ugovor o javnoj nabavi radova na uklanjanju otpada odbačenog u okoliš danas su supotpisali Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Ivica Svirčić, direktor tvrtke „Bemix“ d.o.o. iz Grebaštice, a događaju je prisustvovala i Madlena Roša Dulibić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika. Riječ je, kako je pojasnila pročelnica, o radovima na sanaciji odlagališta otpada koji uključuju prikupljanje otpada odbačenog u okoliš na području Vrpolja (onečišćena površina je oko 800 četvornih metara), Jadrtovca (oko 3000 četvornih metara) i Danila Kraljice (oko 1000 četvornih metara), njegovom sortiranju i odvozu sa ilegalnih (divljih) na službeno odlagalište grada Šibenika „Bikarac“.

Iz proračuna grada Šibenika za tu će namjenu, a u svrhu zaštite okoliša i njegovih sastavnica, te sprečavanja negativnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš biti izdvojeno oko 895 tisuća kuna (uključujući PDV), a „Bemix“ će otpad ukloniti u roku od četiri mjeseca od uvođenja u posao.

- U skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, nastavljamo svoje aktivnosti koje provodimo svaku godinu. Značajne su površine koje trebamo sanirati temeljem postupka za kojega smo proveli javnu nabavu i izabrali izvođača radova. Projekt je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto opravdanih troškova projekta, što iznosi nešto manje od 470 tisuća kuna s PDV-om. Ostatak se plaća iz proračuna Grada Šibenika“- kazala je Madlena Roša Dulibić.

Gradonačelnik Burić izrazio je u prigodi potpisivanja ugovora dvojake osjećaje. Sa jedne strane, istaknuo je zadovoljstvo što će se nelegalno odloženi otpad koji nagrđuje ljepotu krajobraza, konačno ukloniti sa velikih površina na nekoliko lokacija, a sa druge strane podsjetio je kako nedostatak ekološke svijesti pojedinaca vrijeđa građane koji svoj otpad odlažu savjesno.

- Nećemo odustati od čišćenja našeg grada i njegove okolice. Pri tome i dalje računamo na pomoć šibenskih volontera i članova Powerlifting kluba "Šibenik", osvjedočenih prijatelja prirode i našeg grada. Još jednom apeliram na savjest sugrađana i preporučujem da otpad zbrinjavaju tamo gdje mu je mjesto – na službenom odlagalištu" – poručio je gradonačelnik Burić.

Da će pristupiti radovima na uklanjanju otpada čim „Bemix“ bude uveden u posao potvrdio je Ivica Svirčić, direktor te tvrtke uz napomenu kako će izvođač poštovati ugovorni rok i čišćenje nelegalnih odlagališta provesti u zadanom vremenskom razdoblju.

16. lipanj 2024 07:22