StoryEditorOCM
Šibenikna kvanju

I u Šibeniku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Piše Joško Dadić/SD
23. kolovoza 2022. - 12:10

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u utorak su kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve žrtve ovih sustava.

Komemoraciju je organiziralo Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Šibensko – kninske županije, a pridružilo se i izaslanstvo Grada Šibenika te Gradskog i Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice.

Podsjetimo, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma obilježava se 23. kolovoza.

Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava. Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009.

U završnom dijelu Rezolucije parlamenti i vlade svih država članica EU-a, država kandidatkinja za članstvo u EU i zemalja povezanih s Europskom unijom pozvani su na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

19. travanj 2024 09:38