StoryEditorOCM
Šibenikzakon i red

Strani policajci na našim ulicama: upoznajte Čehinju, Makedonca, Rumunja i Nijemca koji će ovo ljeto patrolirati Šibenikom

Piše Šibenski.hr
4. srpnja 2022. - 13:48

I ovog ljeta strani policijski službenici pridružit će se hrvatskim policajcima u ophodnjama duž turističkih odredišta naše obale.

Projekt se provodi od 2006. godine te je u njemu sudjelovalo više od 20 zemalja. Od početka provedbe pa do kraja prošlogodišnje sezone na našoj obali boravilo je preko 850 stranih policijskih službenika. Strani kolege policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju te su na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, pomažu u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pružaju servisne informacije svojim sunarodnjacima.

Unatoč izazovne dvije posljednje sezone i stanju s koronom, strani turisti nisu promijenili mišljenje o Hrvatskoj kao sigurnom ljetnom odredištu te se nadamo da će to, s punim povjerenjem, učiniti i ove godine jer podaci Hrvatske turističke zajednice pokazuju da je broj turista skoro jednak brojkama iz rekordne 2019.g.

U sklopu ovog projekta na područje Policijske uprave šibensko-kninske u vremenu od 1. srpnja do 31. srpnja, raspoređeni na području Policijske postaje Šibenik službu će obnašati češka  policijska službenica Katerina Reslerova, makedonski policijski službenik Igor Spirovski,  njemački policijski službenik Robert Pocrnić i rumunjski policijski službenik Christian Ionita dok će na području Policijske postaje Vodice biti češka policijska službenica Helena Kahnova.

image
PU Šibensko-kninska

Strani policajci će obavljati posao u mješovitim patrolama s našim policajcima u Šibeniku, biti će odjeveni u svoje službene odore i biti na usluzi svojim sugrađanima tijekom njihova posjeta ovom području. Napominjemo, da vodeći se podacima o turističkom prometu, policijski službenici iz partnerskih policija će biti angažirani na onim područjima gdje najvećim dijelom borave turisti iz tih država.

Na području Policijske uprave šibensko-kninske navedeni policijski službenici će biti dok im ne dođu zamjene 1. kolovoza, a od tog datuma prvi put na području PU šibensko-kninske će biti raspoređeni i policijski službenici iz Italije, u dva ciklusa po 15 dana.

 

20. travanj 2024 16:11