StoryEditorOCM
ŠibenikKakav će biti kraj godine

I ispiti će biti online: Šibenske studente brine kako će odraditi stručnu praksu i vježbe

Piše Marija Lončar
6. svibnja 2020. - 16:00
Sibenik, 040320. Ucenici Turisticke skole dosli na kratko predstavljanje Veleucilista za njihovo buduce studiranje. Na fotografiji: Dekan Ljubo Runjic.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Veleučilište u Šibeniku (VUŠ) sljedećeg tjedna planira ponovo otvoriti knjižnicu i studentsku referadu, premda se nastava i dalje izvodi online, a tako će se, ističe dekan Ljubo Runjić, moći i ispiti polagati. Jedini problem stručna je praksa, koja je obvezna studentima završnih godina.

- S obzirom da Veleučilište izvodi stručne studije, stručna praksa u trajanju od nekoliko tjedana, odnosno rad kod poslodavca je preduvjet za obranu završnog rada, a samim tim i završetak studija. Trebala je započeti početkom ožujka za studente završnih godina koji su prethodno od svojih voditelja stručne praske dobili uputnice za rad kod poslodavaca. No, dio studenata nije uspio niti započeti tu praksu. Ipak, posljednjih dana došlo je do pokretanja gospodarstva, a uskoro i turističkog sektora kod kojeg značajan dio naših studenata odrađuje praksu, te vjerujem da će većina to uspjeti uspješno odraditi. U svakom slučaju, Veleučilište ima i rezervni plan za one studente koji možda svoju stručnu praksu ne budu mogli odraditi – kazao je Runjić.

S obzirom na popuštanje mjera, ljetni ispiti rok koji počinje 8. lipnja, nada se Runjić, mogao bi biti održan u prostorijama Veleučilišta, a isto tako i obrane završnih radova koje uobičajeno traju od lipnja do listopada. Runjić kaže kako je zbog cijele situacije Veleučilište spremno studentima i dodatno izići ususret.

- Spremni smo studentima ponuditi i dodatni ispitni rok s obzirom da se onaj u travnju nije održao zbog koronavirusa. Ako bi pak došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na Veleučilištu smo spremni provesti i online ispitivanje preko aplikacija koje koristimo trenutno za održavanje nastave na daljinu. Jedna od njih, koja je najpopularnija kod profesora i studenata je Zoom, tako da bi to značilo video ispitivanje. Konačni izbor bi naravno ovisio o prirodi svakog kolegija jer nije isto odgovarati na neko pitanje, odnosno zadatak iz statistike, koje bi moralo rješavati pisano ili pak prava, koji se može bez problema odgovarati preko Zooma usmeno – objašnjava Runjić.

Na dislociranom Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvor u Šibeniku zagrebačkog Sveučilišta, koje je smješteno u prostorijama iNavis centra u Mandalini, još ne znaju kada će se moći vratiti u svoje laboratorije i učionice. Čekaju se, kaže voditelj Studija Marko Delimar, upute Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta Zagreb.

- Nastava na Studiju odvija se i dalje "beskontaktno", odnosno od 16. ožujka nastava se održava na daljinu. Sve nastavne aktivnosti odvijaju se u punom opsegu, uz iznimku nekoliko međuispita i laboratorijskih vježbi koji su bili privremeno odgođeni, prilagođeni i naknadno odrađeni. Dakle, i pisani dijelovi ispita odvijaju se uobičajeno samo u novim za to predviđenim alatima, kao što je na primjer sustav Merlin, a studenti i nastavnici su se izvrsno prilagodili novim uvjetima održavanja nastave – govori Delimar i dodaje kako se koriste i drugi digitalni alati.

- Koristimo više alata za predavanje i auditorne vježbe, a najviše platformu Microsoft Teams. Neke elemente nastave, kao što su neke laboratorijske vježbe morali smo u potpunosti prilagoditi novim uvjetima, pa ih studenti izvode online u simulacijskim alatima ili gledaju kratke prikaze odnosno snimljene zapise nastavnika kako izvode pokuse, odnosno mjerenja – ističe Delimar te kaže kako se sve odrađuje u punom opsegu i prema planiranom kalendaru, odnosno satnici, pa ako studenti, ako se do kraja godine i ne vrate u svoje predavaonice, sve ispite i završne radove moći polagati pomoću alata za online nastavu.

19. travanj 2024 02:19