StoryEditorOCM
ŠibenikPet divljih ljepotana

Hvale vrijedan potez ‘Zelenog grada‘: Vratit će se maruni pokraj Gospe van Grada

Piše Zdravko Pilić
13. ožujka 2020. - 08:34

Pet prekrasnih divljih kestena, visine oko tri metra i promjera debla između 12 i 14 centimetara, krasit će drvored kod Gospe van Grada. Ispočetka se planiralo da će se na tome mjestu posaditi česmine, odnosno hrastovi crnike koji su izvađeni iz žardinijera na Starom pazaru, no na poticaj građana, Šibenčana koji su zvali "Zeleni grad", u gradskom su komunalcu naposljetku odlučili da će crnike na neko drugo mjesto, a divlji maruni – tamo gdje su i dosad bili.

– Na tom su mjestu već bila tri divlja kestena, uz dva brijesta, pa smo odlučili poslušati sugestije građana. Brijestove nećemo saditi ponovno, s njihovim smo korijenjem već imali problema, ali divlji je kesten odlično i vrlo cijenjeno drvo za sadnju u parkovima i drvoredima, pa ćemo ih vratiti natrag u grad. Potvrdio nam je to Mile Pavičić, voditelj održavanja zelenila u "Zelenom gradu", diplomirani inženjer agronomije.

A koliko dobro divlji kesten može napredovati u našem podneblju, Šibenčani mogu vidjeti na primjeru mladog divljeg kestena koji je prije desetak godina posadio pokojni Ivan Lopatni, dugogodišnji poslovođa šibenskog "Zelenila", i sam veliki zaljubljenik u prirodu i vrstan vrtlar, osobito u bonsai tehnici.

Taj divlji marun koji je "Zelenilo" slučajno imao u rasadniku danas je već veliko i lijepo razvijeno drvo. Nekoliko velikih i lijepo razvijenih stabala divljeg kestena – čiji se plod koristi i u ljekovite svrhe, a i dobra je medonosna biljka – koja su bila i među najvećima i najljepšima u Dalmaciji, Šibenik je, nažalost, nepovratno izgubio pri rekonstrukciji Parka Roberta Visianija, pa raduje što će se ovo drvo, čiji veliki listovi prave izvrstan hlad i mogu živjeti i 200 godina, ponovno vratiti u Šibenik. Praviti društvo dvama već postojećima – i jedinima – u dva kantuna parka ispred Gospe van Grada.

18. travanj 2024 21:35