StoryEditorOCM
ŠibenikRješenje na vidiku

Hrvatske šume pozvale vlasnike kuća na Jadriji: Prodat ćemo vam okućnice po tržišnoj cijeni

9. veljače 2018. - 14:29

Jadrijaši su konačno dočekali i drugu priliku za otkup i legaliziranje, odnosno upisivanje u gruntovnicu svojih okućnica. Hrvatske šume, naime, raspisale su javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju zemljišta kojima su se vlasnici kuća i vikendica u toj gradskoj četvrti ionako služili posljednjih pet desetljeća.

Iako će se ponude na adresu šibenske Šumarije moći podnijeti sljedećih 90 dana, najvažniji podatak još uvijek je nepoznat. Sudeći po sadržaju javnog poziva, otkupna cijena zemljišta naknadno će se odrediti, a predstavljat će zbroj procijenjene tržišne vrijednosti nekretnine i troškova pripremnih usluga. Na teren će, znači, tek krenuti sudski vještaci koji će cijenu kvadrata definirati ovisno o lokaciji.

Hrvatske šume će angažirati ovlaštenog inženjera geodezije radi izrade geodetskog snimka, a sve uz savjetovanje i suradnju s nadležnim uredima šibenske gradske uprave, i to zbog provedbe Geodetskog elaborata izvedenog stanja nerazvrstanih cesta za područje Jadrije. Za "čiste" papire okućnica 357 vlasnika objekata na Jadriji, koliko ih je u toj gradskoj četvrti po posljednjim podacima Hrvatskih šuma, morat će, dakle, surađivati i s Gradom i s javnim poduzećem.

U ovom trenutku o otkupnoj cijeni može se samo nagađati. Prije sedam godina, kada su Hrvatske šume prvi put raspisale javni poziv s istim ciljem, kvadrat zemljišta na Jadriji koštao je 70-ak eura, a zanimanje za kupnju pokazalo je manje od polovice jadrijskih kućevlasnika, njih 150-ak. U međuvremenu je državna tvrtka promijenila upravu, nova nije ustrajala na provedbi odluke o prodaji zemljišta na Jadriji, pa je ta priča pala u zaborav.

Ovo je nova prilika i za Jadrijaše i za Hrvatske šume kojima se, uspiju li prodati svih 90-ak tisuća četvornih metara za spomenutih 70 eura "smiješi" nemalih 6,3 milijuna eura inkasa. No, na taj novac bi se moglo računati u idealnim okolnostima. Situacija u kojoj se ponuda za otkup okućnice praktički podnosi bianco, daleko je od idealne. Tako smatra Marinko Bilić, predsjednik Gradske četvrti Jadrija koji, kako kaže, dijeli mišljenje mnogih Jadrijaša.

– Previše je pitanja bez odgovora i to je svakako razlog zbog kojeg ovaj javni poziv Hrvatskih šuma doživljavam više kao anketu za propitivanje interesa Jadrijaša, nego kao stvarni natječaj. U razgovoru s ljudima na tu temu, nameće se logično pitanje – kolika je cijena kvadrata? Je li ona u slučaju prvog reda do mora 200 eura ili je, recimo, 400 eura. Pa i veće su svote u pitanju ako će se zemljište cijeniti po tržišnim principima, kako je najavljeno. Koliko će, na primjer, koštati kvadrat šume u sredini naselja do kojega ne može doći niti vozilo Hrvatskih šuma? Postoji li mogućnost obročne ili otplate kroz porez, odnosno naknadu za korištenje? Ni tu nema jasne odrednice. Premalo je podataka da bi netko o tome mogao dati svoj stav i mišljenje, osim da je, iskreno govoreći, sve to skupa neozbiljno – decidiran je Bilić.

Dodaje kako je dio Jadrijaša stvarno zainteresiran za legaliziranje okućnica, kako je to prije više godina pošlo za rukom malobrojnima. Ipak, za to nisu spremni izdvojiti znatnija sredstva. Želi li se uspjeti u drugom javnom pozivu i srediti zemljišno-knjižno stanje na Jadriji, ostaje za zaključiti da će se u mnogim detaljima morati postići kompromis.

19. travanj 2024 05:38