StoryEditorOCM
ŠibenikJoš jedan udar

Hoćemo li kavu za mjesec ili dva plaćati 20 kuna? Evo što o tome kažu na popularnom ‘trgu četiri štekata‘

Piše Toni Veljača
11. veljače 2022. - 14:09

Espresso, produženi espresso, velika s kap hladnog, velika s toplim, cappuccino, bezkofeinska i vjerojatno još mali milijun vrsta i podvrsta nezaobilaznog napitka svih Hrvata uskoro ćemo u kafićima naručivati po znatno skupljoj cijeni. Razlog? Plantaže najvećeg proizvođača kave – Brazila, zahvatila je suša. Urod nije ni blizu onoga prijašnjih godina, a kada na sve još nadodamo pandemiju i inflaciju koja nam je već pokucala na vrata, eto ti razloga da ugostitelji upale crveni alarm.

Najave su da će cijena sirove kave poskupjeti i do 150 posto, što bi u konačnici najviše osjetili krajnji potrošači.

Prošetali smo do „trga četiri štekata“ i provjerili planiraju li i šibenski ugostitelji skoru promjenu cjenika. Je li moguće da ćemo jednu kavu za mjesec ili dva plaćati novčanicom s likom Josipa Jelačića?

- Ne vjerujem u taj scenarij - uvjeren je Damir Žaja. Vlasnik popularnog kafića „Bono“. Tvrdi da je realnije da cijena kave poskupi nekoliko kuna, ali da će se popeti do astronomskih 20 i ne baš.

image
Caffe bar 'Bono', jedan od legendarnih šibenskih kafića
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Mi ćemo svakako morati prilagoditi cijenu novonastaloj situaciji, uostalom cijena kave nije se mijenjala već godinama. Mišljenja sam da poskupljenje od jedne ili dvije kune ljude neće odvratiti od odlaska u kafiće. Preživjeli smo mi i gore namete – zaključio je Žaja.

Načuo je naš razgovor jedan od gostiju kafića i potegao pitanje oko njemu mnogo većeg problema od poskupljenja Arabice.

- Šta ne pišete o poskupljenju goriva? Gorivo je otišlo u nebesa i ne znan 'ko će mi ovo lito livat brod od 100 „konja“ s kojim privozin turiste. Lako meni za kavu, ali bude li njena prosječna cijena oko 15 kuna to je onda stvarno gadljivo – iskreno će.

Tek nekoliko koraka preko puta „Bona“ nalazi se kafić „Giro“. Odolijevao je neko vrijeme Stipe, djelatnik kafića, na razgovor s nama ali je ipak popustio.

- Trenutno se cijena kave kreće oko 10 do 12 kuna. Sad, koliko će gazda dizati cijene vjerojatno ovisi i o tome koliko će mu poskupiti kava u nabavi – istaknuo je Stipe.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Naglasio je naš sugovornik činjenicu koja vjerojatno vrijedi i za ostatak Dalmacije, ne samo Šibenik.

- Mi smo velike kavopije. Da je kava 100 kuna u Šibeniku, svi bi štekati bili puni! Popit kavu prije posla je geslo svih Dalmatinaca – kroz smijeh će Stipe.

Moramo se složiti sa Stipom. Evo prijedloga, možda bi se trebali ugledati na naše susjede Talijane, koji su ritual ispijanja espresso kave pokušali staviti pod zaštitu UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština. Zamislite, pored Feste sv. Vlaha, Sinjske alke ili klapskog pjevanja da se pronađe mjesta i za ispijanje jutarnje kavice.

Povukao je Stipe paralelu s cigaretama, čije su cijene u prošlosti također divljale.

- Sjećam se kada je kutija bila 17 kuna, sada je ta ista kutija 32 kune. I dalje ih kupujem svaki dan, ista logika vam je i s kavom – zaključio je Stipe.

image
'Lako je meni za kavu, ali 'ko će mi livati gorivo u brod koji ima motor od 100 konja kojim privozim turiste'
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Lucija, koju smo zatekli u „Gira“ rekla nam je da nju najavljeno poskupljenje neće tako lako odvratiti od kafića.

- Mene najavljeno poskupljenje neće odvratiti od navike odlaska u kafić. Jednostavno smo po mentalitetu takvi. Mislim da će kava poskupjeti nekoliko kuna, a kada dođe euro, vjerojatno će kavu ugostitelji zaokružiti na dva eura – rekla nam je Lucija.

Napustili smo „Giro“, navratili do kafića „Hendrick's“ gdje nas je dočekao konobar Damir. Evo i njegovog razmišljanja.

- Ako i dođe do poskupljenja kave ono će vjerojatno doći pred samu sezonu. Nama je cijena kave u nabavi još uvijek ostala ista, tako da u ove priče o poskupljenju sirovine od 100 posto baš i ne vjerujem – istaknuo je Damir.

Kaže nam Damir da je cijena kave, primjerice u Beču oko 3 i pol eura. Hoće li cijena kave i kod nas doseći europski standard?

- Mislim da to nije realna cijena, ali sve je moguće – zaključio je Damir.

Kratki đir smo priveli kraju, i ostali u uvjerenju da ona „bolje da izgori selo nego običaj“ u kontekstu ispijanja kave u kafićima itekako vrijedi. Ako ništa, uvijek nam ostaje termosica, riva i pogled na šibenski kanal.

25. travanj 2024 23:47