StoryEditorOCM
ŠibenikLIPANJSKI PODACI

Hoće li visoke cijene ugroziti najavljivanu rekordnu turističku sezonu? ‘Krenulo je dobro pa stalo...‘

Piše Šibenski.hr
1. srpnja 2023. - 20:03

Nakon odlične predsezone, posljednjih dana sve se više postavljaju pitanja o tome hoće li se tako nastaviti i u glavnoj sezoni, a posebno u posezoni. Kao glavni razlog navode se visoke cijene smještaja, ali i izvanpansionske ponude.

Za svoj su godišnji odmor turisti izabrali Hrvatsku i šibensko hotelsko naselje.

Stigao sam s obitelji, imamo petero djece, vaša je zemlja prekrasna, za HTV Dnevnik rekao je Marzink, turist iz Poljske.

- Putujemo po Hrvatskoj, obilazimo jug zemlje, posjećujemo različite gradove, lijepo nam je ovdje, opisao je svoje iskustvo Tomas, turist iz Litve.

Cijene su više nego lani, no to nije utjecalo na turistički promet u najvećem hotelskom naselju u Dalmaciji.

- Lipanj je bio dobar, rezultati su znatno bolji od prošlogodišnjih, tako da smo zadovoljni. Što se tiče sedmog mjeseca i za sada su rezultati bolji nego lanjski, međutim booking je sve kratkoročniji tako da rezervacije još uvijek stižu, objasnila je Katarina Tommasini Marić, voditeljica prodaje hotelskog naselja.

A da rezervacije usporavaju, potvrđuju lipanjski turistički podaci.

- Slabiji će biti od pet do deset posto u odnosu na lanjski šesti mjesec. Sve je to krenulo dobro pa stalo, evo sad zadnjih deset dana se opet diže, kazao je Dino Karađole, direktor TZ Šibenik.

Nakon odlične predsezone, turisti su, čini se, "povukli" kočnicu.

- Druga polovina srpnja je zadovoljavajuće stanje bookinga, ali recimo, ova dva iduća tjedna su ključna, tu je malo usporeno i neki datumi s nekim malim rupama, objasnila je Magda Lakoš Mioč, direktorica hotela u Šibeniku.

- U posljednje vrijeme ipak vidimo nekakvi usporeni ulaz rezervacija i to da se gosti ipak odlučuju na rezerviranje u posljednji trenutak. Što se tiče srpnja, ono što očekujemo je da se najave najvjerojatnije neće ispuniti, rekla je Marina Gurdulić, voditeljica prodaje baštinskog hotela u Šibeniku.

Gradski hotelijeri tvrde kako nisu znatnije podizali cijene, maksimalno 10 posto.

- Mislim da razlog slabijeg bookinga u sljedeća dva tjedna zapravo nije stvar u cijeni nego jednostavno pad potražnje u ovom terminu, kazala je Lakoš Mioč.

Pojedini se ugostitelji u gradu žale na pad prometa, no ne i pred našom kamerom, piše HRT. Drugi, pak, zadovoljni.

- Bolji promet, realno bolji, gosti nisu oni izbirljivi, jednostavno traže onaj omjer plaćeno dobiveno, rekao je Alen Belamarić, ugostitelj.

Jer ako je kvalitetno i platit će. Pa se na cijene ne žale pretjerano.

- Za Poljake su cijene malo visoke, ali možemo se snaći, rekao je Thomas, turist iz Poljske.

- U odnosu na Chicago, bolje su, mnogo je jeftinije, ugodno nam je i zaista se dobro provodimo, opisala je Cara, turistica iz SAD-a.

- Mislim da su cijene u eurima više nego što su bile u kunama, ali inflacija je svugdje, u cijelom svijetu, svi se trude opstati, kazao je Walter, turist iz Kanade.

Iako je bila najavljivana kao najbolja sezona, na početku pokazala se vrlo ćudljivom. Zbog globalne inflacije, gosti će dobro odvagnuti što će i koliko dobiti za svoj novac.

08. svibanj 2024 07:30