StoryEditor
ŠibenikVrijedni 24 milijuna kuna

Hoće li Šibenčani konačno imati bolji javni prijevoz? Iz gradske uprave najavili kupovinu 11 modernih autobusa

Piše šibenski.hr
19. travnja 2021. - 09:22
ilustracijaMatija Djanjesic/Cropix

Grad Šibenik pokrenuo je otvoreni postupak velike vrijednosti nabavke ukupno 11 novih autobusa s petogodišnjim održavanjem i dugogodišnjim jamstvom, za potrebe javnog autobusnog prijevoza na ukupno sedam gradskih linija u Šibeniku. Niskopodni autobusi dužine 12 metara omogućiti će lak ulazak osoba s otežanom pokretljivošću, kao i olakšan ulazak osobama u invalidskim kolicima, te će biti u njima biti dostupna mjesta za roditelje s kolicima za djecu. Visoke su razine opremljenosti i norme EURO6, čime će se ostvariti privlačnost njihova korištenja, ali i pozitivan utjecaj na klimu i okoliš, s obzirom da će zamijeniti postojeće autobuse koji trenutno prometuju na tim linijama, a niže su EURO norme, izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

- Projekt Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu, kroz koji se nabavljaju ovi autobusi, obuhvaća i izradu studijske dokumentacije za unaprjeđenje javnog prijevoza na području grada Šibenika za koju je natječaj u tijeku, a koja će nam pomoći definirati smjer i način razvoja istog. Također uključuje aplikaciju koja će podići informiranosti korisnika i olakšati korištenje različitih usluga iz sektora prometa u Šibeniku. Projektom je predviđena nabava i postavljanje info-opreme za uređenje 17 autobusnih stajališta, a koje je osmislio vrsni šibenski dizajner. Kroz isti projekt smo uvelike platili izgradnju i opremanje same Poljane. Svim navedenim, a novim visokokvalitetnim autobusima direktno, će se značajno podići sigurnost, dostupnost i atraktivnost javnog autobusnog prijevoza u Šibeniku. Sve su ovo konkretni koraci i na njima ne mislimo stati- kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

Procijenjena vrijednost za nabavu novih autobusa iznosi 24,3 milijuna kuna, od čega će 85 posto financirati iz europskog Kohezijskog fonda i nadležnog Ministarstva.

15. svibanj 2021 04:59