StoryEditorOCM
ŠibenikSa 700 na 900

Hoće li roditelji u Šibeniku ubuduće plaćati istu cijenu bez obzira gdje će upisati svoje dijete? Privatnim i vjerskim vrtićima 200 kuna po djetetu više; Još uvijek zaostaju 800 kuna za gradskim

Piše Katarina Rudan
27. ožujka 2019. - 14:56

Iz šibenske gradske blagajne u novoj pedagoškoj godini 2019./20. povećat će se iznos subvencioniranja boravka djece u privatnim i vjerskim vrtićima sa sadašnjih 700 na 900 kuna po djetetu.

Novac je osiguran prvim ovogodišnjim rebalansom gradskog proračuna koji je prihvaćen na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Iznos od 33.451.000 milijun kuna predviđen za program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju povećan je za 498.000 kuna.

- Ovo je prvi korak, a krajnji je cilj da se idućih godina izjednače iznosi kojima će se sufinancirati boravak djece u vrtićima, bez obzira na vlasništvo, odnosno da roditelji plaćaju istu cijenu neovisno o tomu u koji vrtić upisali svoje dijete, jer su nam sva djece jednaka - rekao nam je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, zadužen za društvene djelatnosti.

Podsjetimo, krajem prošle godine osnivači privatnih i vjerskih vrtića digli su svoj glas protiv sadašnjeg načina sufinanciranja boravka djece u gradskim te privatnim i vjerskim vrtićima, odnosno znatno manjeg izdvajanja iz gradske blagajne po djetetu koje pohađa privatni ili vjerski vrtić u odnosu na gradske.

Imali su i potporu roditelja te nekih vijećnika u Gradskom vijeću. Anton Dobra je na aktualnom satu jedne od zadnjih sjednica Gradskog vijeća u prošloj godini upozorio da u gradskim vrtićima radi 170 djelatnika, a zbrinuto je 950 djece, za što iz gradskog proračuna primaju subvenciju od 30 milijuna kuna.

S druge strane u 11 privatnih i vjerskih vrtića zaposleno je 120 djelatnika i smješteno 700 djece, što Grad subvencionira s tek pet milijuna kuna. Istaknuo je da je u privatnim vrtićima subvencija po djetetu 700 kuna, u gradskim 1700, a ekonomska cijena i jednima i drugima je oko 2200 kuna, zbog čega roditelji djece smještene u privatnim vrtićima plaćaju znatno više nego u gradskim ustanovama.

Inače, godinama su vlasnici privatnih i vjerskih vrtića ukazivali gradskim vlastima na tu nepravdu, ali do sada – čini se - nije bilo većeg razumijevanja. Konačno je sredinom siječnja u gradskoj upravi došlo do sastanka s predstavnicima pet predškolskih ustanova čiji osnivač nije Grad Šibenik: DV "Žižula", DV "Brat Sunce", DV "Osmijeh", DV "Blažena Hozana" te DV "Sunce".

Razgovaralo se o nužnosti jačanja partnerskog odnosa i nastavku suradnje između Grada Šibenika te privatnih i vjerskih vrtića. Na tom sastanku vlasnicima vrtića je rečeno da će Grad već u idućoj pedagoškoj godini, u okviru proračunskih mogućnosti, povećati sufinanciranje boravka djece u privatnim i vjerskim predškolskim ustanovama.

Na tragu tog obećanja učinjen je prvi korak vrijedan 200 kuna po djetetu, no ostaje otvoreno pitanje koliko će godina trebati da se subvencioniranje boravka djece u privatnim i vjerskim vrtićima izjednači s gradskim.

26. travanj 2024 13:04