StoryEditorOCM
ŠibenikStrah od virusa

Hoće li i Šibenik krenuti s dezinfekcijom gradskih površina? Evo što o tome kaže direktor ‘Zelenog grada‘

Piše Zdravko Pilić
25. ožujka 2020. - 19:08

Neki su gradovi u Hrvatskoj ovih dana, u strahu i borbi protiv koronavirusa, krenuli s dezinfekcijom gradskih ulica. Riječ je – uglavnom – o nekim gradovima u Istri, kao što su to Pazin i Novigrad, ali i nekih u Dalmaciji, poput Opuzena. To nas je nagnalo da upitamo Novicu Ljubičića, direktora 'Zelenog grada', gradskog komunalnogh poduzeća, da upitamo hoće li se možda i u Šibeniku, povesti za njihovim primjerom. Odgovor bi u najkraćem bio – ne. Zasad neće.

'Mislim da od toga nema velike koristi, to je čak rečeno i na Nacionalnom stožeru Civilne zaštite prije neki dan. Mi eventualno, ako kiše ne bude pala možemo vodom oprati ulice, a za nešto više mislim da u ovom trenutku nema potrebe. Izuzev, ako nam nadležni Stožer CZ ne naredi drukčije.' - kazao je direktor 'Zelenog grada' navodeći kako je problem u tome što komunalne tvrtke nemaju za takvo što ni odgovarajuće zakonsko ovlaštenje.

Isto smatraju i u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo, na čijim su stranicama objavili stručno mišljenje koje izrijekom, između ostalog, kaže

- 'Temeljem dostupnih znanstvenih spoznaja, nema dokaza o učinkovitosti kemijske dezinfekcije cesta i vanjskih kolnika u svrhu sprječavanja pojave zarazne bolesti COVID-19. Higijenski standardi doneseni odredbama vezanima uz COVID-19 isključuju rizike od prijenosa virusa s pločnika i nogostupa.Osim toga, velike količine dezinfekcijskih sredstava potencijalno su štetni za ljude, neciljane vrste i okoliš i treba ih izbjegavati.'

Na novlaštenost komunalnih tvrtki upozorava i HZJZ, ističući kako u ovom trenutku valja paziti i na dezinfikcijska sredstva – čiji resursi nisu neograničeni – usmjeravajući ih tamo gdje su najpotrebniji.

'Mi smo se u ovom trenutku usmjerili na dezinfekciju vozila, s kojim svakodnevno obavljamo skupljanje smeća po kućama. Organizirali smo deset posada po tri čovjeka, pet po dva i tri – četiri s jednim djelatnikom na Piaggiu koji idu po manjim uličicama i s povremenim, namjenskim zadacima. Nastojimo da posade budu svaki dan iste, tako da ako se dogodi mogućnost zaraze, da ostanemo bez samo jedne posade, koju ćemo poslati u izolaciju, a ne bez svih, što bi dovelo do paralizacije rada i cijele firme. Radnici su dobili i osobna dezinfekcijska i zaštitna sredstva, i preporuke o održavanju razmaka i smanjenju kontakta na minimum – svako ide na svoje vozilo, bez miješanja s drugima. Kad se obavi posao, dezinficira se kompletno vozilo, i svi idu svojim kućama, bez zadržavanja' – opisuje Ljubičić organizaciju rada koja bi trebala jamčiti da će Šibenik i u doba korone biti čist grad.

Dobar dio ljudi poslan je na godišnji, smanjen je i broj radnika u kancelarijama na nužne i neophodne, a slično je i kod održavanja zelenih površina na kojima se izvode najnužniji radovi na održavanju, zaliejvanju, košenju trave, čišćenju korova – ekipe su organizirane s po dva djelatnika. Čim tko šmrcne ili kihne, ostaje kući – bolje i to nego da se nepotrebno stvara gužva i panika.

Zbog koronavirusa ukinut je i rad sortirnice otpada, što znači da se smeće privremeno ne odvaja, osim papira. To je, kaže nam Ljubičić mjera koja je donesena zato da se ne bi djelatnici koji rade u sortirnici zarazili od dodirivanja potencijalno inficirane plastične i metalne ambalaže pa tako doprinjeli širenju zaraze i ugrožavanju javnog zdravlja. Bit će za reciklažu vremena kad zaraza stane!

24. travanj 2024 11:29