StoryEditorOCM
ŠibenikTonči Restović

HDZ ima većinu zato što je pristao na Zekanovićeve uvjete, no oporba neće dopuštati da se gradsko vijeće koristi kako se Buriću prohtije

Piše Branimir Periša
21. lipnja 2021. - 11:57

Prema Tončiju Restoviću, predsjedniku šibenskog SDP-a i potpredsjedniku Gradskog vijeća, konstituirajuća sjednica GV-a Grada Šibenika minulog tjedna pokazala je dvije važne stvari.

Prva je evidentni umor i pad elana Željka Burića, šibenskog gradonačelnika na pragu njegova trećeg mandata, a druga je spremnost oporbe da se u interesu Šibenika i njegovih građana usprotivi korištenju gradskog vijeća kako se gradonačelniku prohtije – iznio je Restović na konferenciji za novinare.

-Dogodilo se točno ono što sam nekoliko dana prije konstituirajuće sjednice javno iznio, a to je da će HDZ imati većinu u vijeću zahvaljujući Suverenistima i Hrvoju Zekanoviću koji je odmah po utemeljenju gradskog vijeća dao ostavku na vijećnićko mjesto i prepustio je drugome s liste.

Pri tome je obična floskula, ističe Restović da je riječ jedino o programskoj suradnji HDZ-a i Suverenista. Radi se isključivo o političkoj trgovini, o stvarima koje su jasno bile stavljene na stol, kao Zekanovićeva ponuda. Na to je gradonačelnik s manje ili više muke – pretpostavlja Restović – naposljetku i pristao.

U svemu tome međutim, Restovića veseli ponašanje oporbe.

-Pokazalo se da nećemo skrušeno stajati pogleda uprta u pod i glasati za stvari koje nam se serviraju od izvršne vlasti, čiji su predstavnici na istoj sjednici imali ulogu osrednjeg statiste i doimalo se da im je neugodno, ocijenio je prvak šibenskog SDP-a. Istakao je istupe vijećnika Marenzzija, Slavice, Kovača, te SDP-ovih predstavnika koji će i ubuduće ukazivati ne samo na loše poteze gradske uprave, nego će se zalagati za interese građana.

-To je naša zadaća i kako vidim, na prvoj sjednici dobro smo je shvatili, kazao je Restović. Prema događajima i ozračju na prvoj sjednici, zaključuje da odnos gradonačelnika i gradskog vijeća neće biti kako bi trebao. Ako se po jutru dan poznaje, tada će Željko Burić s visoka pokušati iskoristiti gradsko vijeće kada mu to nužno bude trebalo, predviđa Restović.

Stoga će mu treći mandat vjerojatno biti i najteži, budući da je projekt Batižela, za koji se Burić zaklinjao da mu je najvažniji, predao u ruke Zekanoviću i Suverenistima.

-I s tim činom Burić je potvrdio moj zaključak iz predizborne kampanje, kada sam govorio da je gradonačelnik vidno umoran i bez ideje kako nastaviti voditi Grad Šibenik, kazao je Restović. Najavio je skoro utemeljivanje zajedničkog kluba vijećnika SDP-a i Nove ljevice, s uvjerenjem da će i s ostalim oporbenjacima u gradskom vijeću hrabro zastupati interese građana Šibenika. Na kraju je Restović čestitao Dan antifašističke borbe, koja je temelj 'ove naše države koju svi toliko volimo'.

24. travanj 2024 08:43