StoryEditorOCM
Šibenikda se ne zaboravi

Granatama na svjetsku baštinu: prije točno 30 godina JNA i pobunjeni Srbi ‘ranili‘ su šibensku katedralu

Piše Joško Čelar
18. rujna 2021. - 08:21

U svome nasrtaju na Šibenik rujna 1991. godine, velikosrpski agresor i pobunjeni Srbi razarali su grad s mora i iz zraka, izbivši i svojim oklopnim snagama 16. rujna na šibenski most.

Dva dana kasnije, 18. rujna, agresori su s jednog torpednog čamca jugomornarice, oko 8.15 sati, automatskim topom od 40 mm pogodili kupolu katedrale sv. Jakova s namjerom da je sruše.

Bio je to neviđen barbarski čin oskvrnuća znamenitog sakralnog objekta i povijesnog spomenika svjetske kulturne baštine.
Eksplozija granate prouzročila je značajne štete – rupu na kupoli, veličine tridesetak centimetara. Narušena je cijela statika kupole s rebrastim kamenim pločama koje su je "složile" bez drugog veziva.

Trebalo je dosta vremena i umijeća da se obnovi to maestralno djelo renesansnoga graditelja Nikole Firentinca, njezinim oblikom po ugledu na čuvenu kupolu bazilike Santa Maria del fiore u Firenci.

Radnik alpinist

Izgrađene su skele do samoga vrha, zamijenjena je uz napore i rizike na visini od 35 metara oštećena ploča, ali je morao biti skinut i sam teški zaglavni kamen, koji kupolu drži "na okupu" nad četvrtastim tamburom na kojem počiva.

Radove je s ekipom stručnjaka vodio ing. Zvonko Najev, u to vrijeme pročelnik Odjela za graditeljstvo Šibenske biskupije. Nakon završetka rata obnova kupole i drugih dijelova katedrale je bila dugotrajna.

image
Ing. Zvonko Najev uz dizalicom skinuti teški zaglavni kamen koji kupolu katedrale drži 'na okupu'
Joško Čelar

Uspjeli smo se jednom uspeti do vrha skele gdje smo vidjeli radnika alpinista kako istražuje učinke udara granate, i to gotovo bez ikakve zaštitne opreme, držeći se samo za šipku gromobrana koja je na jednome mjestu bila i prekinuta, po kojoj se s ruba skele čini se i popeo.

A golemi zaglavni kamen spušten je do tla dizalicom. Njegovi razmjeri vidljivi su u usporedbi s ing. Najevom kraj njega.
Kad je izvana crkve sve bilo gotovo, prišlo se obnovi unutrašnjosti koja je započela 2012. i trajala pune tri godine.
Nakon toga je šibenska prvostolnica zasjala punim sjajem te potom bila uvrštena u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Dan 18. rujna 1991. i rana koju je katedrala zadobila od pomahnitalog agresora nikad neće biti zaboravljeni.

26. travanj 2024 12:41