StoryEditor
ŠibenikUručio ministar Horvat

Gradu Šibeniku milijun eura za uređenje infrastrukture i okoliša u Poduzetničkoj zoni: Evo što će sve tim novcem biti napravljeno na Podima

Piše šibenski.hr
24. svibnja 2019. - 15:09

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat uručio je danas zamjeniku gradonačelnika Danijelu Mileti Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 7.606.833,66 kuna za daljnje uređenje infrastrukture i okoliša Poduzetničke zone Podi. Ovim je potvrđeno kako je Grad Šibenik uspješno okončao postupak ocjenjivanja projektnog prijedloga 'Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi' u okviru natječaja 'Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona' iz programa Konkurentnost i kohezija, a kojeg je procijenjena vrijednost projekta 10.142.444,88 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 75% vrijednosti investicije.

'Nakon niza projekata za koje smo uspješno ostvarili bespovratna sredstva fondova i mjerodavnih ministarstava, ovim projektom ulažemo u daljnji razvoj i jačanje konkurentnosti. Nastavak infrastrukturnog opremanja Poduzetničke zone Podi će stvoriti preduvjete za nova ulaganja od strane domaćih i stranih investitora te će povećati aktivaciju tog prostora što bi, u konačnici, trebalo doprinijeti rastu i razvoju gospodarstva na području Šibenika i Šibensko-kninske županije kroz povećanje prihoda i generiranje novih radnih mjesta. U okviru zone koja se prostire na 1,29 milijuna m2 je svoj dom do sad našlo 38 poduzeća s 1350 zaposlenih, a istu je 2015. godine Agencija za investicije i konkurentnost Vlade RH proglasila najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj. Olakšice koje je Grad uveo za Poduzetničku zonu 'Podi' sastoje se od izuzetno povoljne cijene zemljišta od 5 eura/m2 za ulagače, oslobođenju komunalnih doprinosa i olakšica vezanih za plaćanje komunalne naknade.', kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Realizacijom projekta u slijedećih 19 mjeseci izgraditi će se 607 metara prometnice širine 7 metara s elektro i komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom, vodoopskrbom i odvodnjom što će aktivirati novih 230.000 m2 zone i omogućiti otvaranje novih 8 tvrtki. Ujedno će se urediti i gotovo 40.000 m2 zelenih površina na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke poput masline, lavande, ružmarina i lovora, dok će se u svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone, osobito s autoceste A1, izgraditi veliki trostrani reklamni pano mega-dimenzija 12 x 5 m. Plodove maslina će brati udruge osoba s intelektualnim teškoćama i štićenici Centra za odgoj i obrazovanje 'Šubićevac' čime će ostvarivati prihode te iste koristiti za svoj redovni rad.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 06:01