StoryEditorOCM
Šibenikpotpisan ugovor

Gradu dodijeljeno tri milijuna eura za projekt energane CGO Bikarac: ‘Napravili smo ogroman iskorak u zbrinjavanju otpada‘

Piše šibenski.hr
11. travnja 2024. - 16:44

Gradonačelnik Željko Burić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, potpisali su danas ugovor o dodjeli sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja s uređaja za obradu otpadnih voda u obuhvatu Centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

To je druga faza zaokruživanja sustava gospodarenja otpadom na šibenskom području, nakon što je prije dvije godine otvoren najsuvremeniji centar za gospodarenje otpadom za cijelu Šibensko-kninsku županiju. Cilj projekta izgradnje postrojenja za energetsku oporabu goriva iz otpada i muljeva iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je doprinijeti uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i to kroz smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, smanjenje emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanje otpada u energetske svrhe.

Projekt je vrijedan 2.948.000,00 eura, a Fond će u stopostotnom iznosu financirati izradu projektne dokumentacije.

image
/Grad Šibenik

„Kada gledamo četiri centra za gospodarenje otpadom koja trenutno rade u Republici Hrvatskoj, CGO Bikarac zaista može biti odličan primjer zatvorene cjeline i kružne brige o zbrinjavanju otpada. Na Bikarcu imamo odlaganje otpada, postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada, pretovarne stanice i prateću infrastrukturu, a ovo je sada drugi korak zaokruživanja sustava budući da će otpad postati izvor nove energije. Još jednom čestitam Gradu, gradonačelniku i stručnim službama“, kazao je ovom prilikom ministar Habijan.

„Ono što je u većini gradova u Hrvatskoj danas problem, u Šibeniku je riješeno. Po pitanju zbrinjavanja i kružnog gospodarenja otpadom napravili smo ogroman iskorak, a projektom energane u sklopu CGO Bikarac uspostavit ćemo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja nam, posredstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pruža punu potporu“, poručio je gradonačelnik Burić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je da je Fond od samog početka bio i financijska i stručna podrška Gradu i projektnom timu za vrijeme gradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

image
/Grad Šibenik

"Iz Kohezijskog fonda je za izgradnju osigurano skoro 15 milijuna eura, a Fond je iz nacionalnih sredstava dao još oko 7,5 milijuna eura. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da danas Bikarac radi u skladu s najvišim standardima, a današnjim potpisivanjem Ugovora smo otvorili i završno poglavlje uspostave modernog sustava gospodarenja otpadom u Šibeniku, ali i cijeloj Šibensko-kninskoj županiji“, smatra Balen.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te direktor CGO Bikarac Robert Podrug.

image
/Grad Šibenik
image
/Grad Šibenik
16. srpanj 2024 14:11