StoryEditorOCM
ŠibenikAkutalni sat

Gradsko vijeće Šibenika raspravljalo o vrućim temama: Batižele ‘sabotira‘ država, a Vodovod - HDZ?!

Piše Davorka Blažević
15. rujna 2021. - 12:21

Zanimljivo je bilo danas na aktualnom satu na Gradskom vijeću grada Šibenika.

U ime kluba vijećnika SDP-a, Ivan Slavica pitao je šibenskog gradonačelnika u aktualnom satu na Gradskom vijeću, kada će vijećnicima, kako je sam obećao, dostaviti dokumentaciju svih kandidata koji su se prijavili na natječaj za direktora Šibenkog vodovoda i tvrtku Batižele, odnosno, što je s javnim pozivom za iskazivanje interesa investitora za projekt Batižele.

Gradonačelnik Željko Burić, naime, obećao je vijećnicima na prošloj sjednici GV-a da će svu natječajnu dokumentaciju dostviti vijećnicima na uvid te da će javni poziv za projekt Batižele biti objavljne u Financial Timesu.

No, to se nije dogodilo, pa je Slavica u svojim pitanjima konstatirao kako je prošlo sto dana vlasti koalicije Burić- Zekanović (HDZ- Hrvatski suverenisti), a još ni Vodovod nema direktora, iako je probijen rok od 30 dana za sazivanje Skupštine te gradske tvrtke i izbor novog čelnika poduzeća. U Financial Timesu javni poziv investitorima za Batižele nije objavljen, aTrg Republike Hrvatske zatvara se za privatnu zabavu tzv. elite. Ukratko, ocijenio je Slavica, "vladavina HDZ-a i Zekanovića širi neugodan miris poput onog u Mandalini i Podsolarskom.

Što se tiče izbora direktora Vodovoda (Zekanovićev kandidat je Damir Martinović, tehnički direktor Solarisa), gradonačelnik Burić ističe da ne provodi natječaj ni on ni gradska uprava, nego Skupština Vodovoda. Kada natječaj bude okončan, rekao je, svaki građanin će imati pravo uvida u proceduru izbora i direktora Vodovoda i Batižela, a vijećnicima će, kazao je, biti dostavljen asva dokumentaicja da provjere je li sve provedeno sukladno zakonu.

Skupština Vodovoda, pak, sazvana je u srijedu, kada bi trebalo u drugom pokušaju konačno izabrati novog direktora, za što u prvom pokušaju Skupština nije imala potrebnu većinu. U kuloarima se čak govorilo kako se time iz HDZ-a opstruira gradonačelnika i njegovo partnerstvo sa Zekanovićem, te dovodi u pitanje vladajuća većina u šibenskom GV-u. Naime, neki su u HDZ-u imali svoje kandidate.

Što se tiče projekta Batižele i javnog poziva investitorima, koji je trebao biti objavljen 1. kolovoza, Burić napominje kako je Grad vlasnik 70 posto udjela tvrtke, a država (CERP) 30 posto, a procedura je privremeno blokirana zbog ostavke predsjednika Nadzornog odbora CERP-a (Centra za rekonstruiranje i prodaju), pa se čeka imenovanje novog i kad bude imanovan, javni poziv će biti objavljen, kazao je Burić, dodajući kako je Grad svoju obavezu izvršio i poziv objavio na svojim web stranicama.

I vijećnika Domovinskog poreta, Marija Kovača zanimalo je zašto javni poziv za Batižele kasni, te coijenio kako mu se čini da gradska vlast ima bagatelizirajući odnos prema GV-u. Spomenuo je i kako se na natječaj za direktora Batižela javio samo jedan kandidat koji je radio u Općini Rogoznica i Jadranskoj banci (Nina Kursar, rogoznička pročelnica), no što je s tim, vijećnicima nije elaborirano.

Burić je i u pogledu Batižela ostao nedorečen, rekao je tek da se čeka da država dostavi nadopune javnog poziva, da je svim međunarodnim akterima poziv vidljiv, a što je, smatra, pokazao i dolazak bahreinskog šeika Mubaraka Al Khaalifa u Šibenik gdje mu je prezentiran projekt Batižele. Inače, šeika je u Šibenik doveo Hrvoje Zekanović, kao koalicijski partner gradske vlasti.
 

15. travanj 2024 13:03