StoryEditorOCM
ŠibenikKocka je bačena

Gradsko vijeće prihvatilo Kolumbijce za nove vlasnike HNK Šibenik

Piše Branimir Periša
15. rujna 2020. - 14:13

Gradsko vijeće na jučerašnjoj je sjednici razriješilo pitanje prodaje HNK Šibenik oko kojeg se u Šibeniku mjesecima lome koplja, a žustra, jedno i po satna rasprava i otvorena protimba prijedlogu novog kolumbijskom vlasnika šibenskih 'modrih' nije izostala ni ovaj iz oprbenih redova. Na jučerašnjoj sjednici raspravljalo se o 16 točaka dnevnog reda.
Većinom glasova vijećnika HNK Šibenik, inače kronični gubitaš prelazi u ruke Kolumbijaca, točnije tvrtke Footbal Smart International sa sjedištem u Zagrebu. Oni su bili najpovoljniji izbor ponudivši 751 tisuću kuna za 297.056 dionica HNK Šibenik u vlasništvu Grada Šibenika. Osim pobjedničke, na natječaj je pristigla i ponuda tvrtke Galaxy Capital iz Maroka koji su ponudili 420 tisuća kuna, kako je vijeće izvijestio Slobodan Tolić, pročelnik Upravnog odjela za financije.

-Tko je taj novi fantomski kupac Euduardo Fernando Zapata Sierra iz Kolumbije? Čime se taj poduzetnik uopće bavi, ili da preformuliram, za što ste baš naš šibenski nogometni klub prodali njemu u ruke, praktički poklonili, usprotivio se s govornice nezavisni Ivo Glavaš, dodajući da je nominalna vrijednost HNK Šibenik 59 milijuna kuna, a otišao je za samo nešto više od 750 tisuća kuna. Napomenuo je i kako je Kolumbija proglašena visoko rizičnom državom u pogledu pranja novca, zbog porasta proizvodnje kokaina i zaključio da gradska uprava očito ne može pronaći respektabilnog kupca kako se radi u Europi, te zatražio dokaze o poslovnim aktivnostima novog vlasnika HNK Šibenik.
-Zašto to radite gradonačelniče? Niste znali ni tko vam je prvi kupac, onaj famozni Indijac, a ne znate ni tko je ovaj! Je li vama netko nešto poklonio za to što mu poklanjate prvoligaša? - obratio se izravno Željku Buriću. Uz Dalibora Peraka (NL Loza) Glavaš je jedini bio protiv takve prodaje nogometnog kluba za što je glasalo 14 vijećnika, a četvero je bilo suzdržano.

Miloradu Miškoviću (HSS) najviše smeta što novome vlasniku Grad predaje nogometne stadione na Šubićevcu i onaj u Crnici, te će uzurpirati sve šibenske terene i onemogućiti bavljenje nogometom izvan HNK Šibenik. Odgovorio je gradonačelnik Burić sa zamolbom da se popratni materijali pažljivo pročitaju.
-Nitko nikome ništa ne daje niti poklanja, svi tereni su u vlasništvu Grada Šibenika i s njima će se raspolagati kao dosad. Ne brkajte nogometni klub koji je zakonito prošao pretvorbu s omladinskim pogonom, upozorio je gradonačelnik. Osvrnuo se i na Glavašev istup s riječima da je svojim formulacijama uvrijedio sve građane Kolumbije automatski ih proglasivši kriminalcima. Tek ako i kada se nešto dogodi možemo pokrenuti istragu i zatražiti nečiju odgovornost, ustvrdio je gradonačelnik.

Morao je primiti i drugu Glavaševu konstataciju prilikom njegova drugog istupa, a ta je da ni on, a ni gradska uprava ne vole klub, na što se nastavio Rikard Marenzzi (NL Stipe Petrine) s konstatacijom da je veliko pitanje hoće li neko šibensko dite dobiti priliku zaigrati u klubu s osam neeuropskih igrača. Želimo li takav profesionalni sport u Šibeniku? - zapitao se Stipica Protega (HDZ) kazao je kako su Glavaševe sumnje možda istinite, no prodaja je jedini način da se spasi klub u teškoj finacijskoj situaciji. Ukoliko to sada ne napravimo, možemo li biti sigurni da klub već u siječnju neće otići u stečaj?
Protegu je podržao Joško Šupe (SDP) istakavši da je klub lani bio 800 tisuća kuna u gubitku, a za prodaju se izjasnio i Anton Dobra (Milan Bandić 365.

25. travanj 2024 06:34