StoryEditorOCM
ŠibenikPorez na nekretnine

Gradska uprava provodi zakon, a Šibenčani revno popunjavaju obrasce - već riješena trećina obveznika

Piše Katarina Rudan
29. kolovoza 2017. - 17:09

Hoće li od 1. siječnja 2018. doista biti uveden prorez na nekretnine koji bi u cijelosti trebao zamijeniti komunalnu naknadu, kako je to određeno Zakonom o lokalnim porezima koji je na snazi od prvog dana ove godine, odlučit će politika.

Šibenska gradska uprava time nije opterećena, i u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti svakodnevno rade na ažuriranju baze podataka obveznika plaćanja komunalne naknade, sutra poreza na nekretnine.



- To što je premijer Plenković izjavio da će doći do odgode uvođenja poreza na nekretnine, nas ne oslobađa primjene zakonskih odredbi. Naime, Zakon o lokalnim porezima je na snazi, nije doživio nikakve promjene i mi smo dužni raditi po njemu. Hoće li promjena, kada i kakvih biti, treba pričekati, a do tada ga moramo primjenjivati u praksi - kaže Miroslav Lucić, pročelnik šibenskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

I dok u drugim hrvatskim sredinama građani prosvjeduju, oporbeni političari i udruge građana dižu glas protiv uvođenja poreza, u nekim sredinama traže referendum, oštro reagiraju na društvenim mrežama, u samom Šibeniku administrativni dio posla oko sređivanja baze podataka ide - čini se - bez problema. Trenutno je u bazi podataka oko 24.000 obveznika plaćanja komunalne naknade, 3000 pravnih subjekata i 21.000 fizičkih osoba.

 



- Kao što je poznato, poslali smo svima obavijest da do 31. listopada dostave ispunjen obrazac prijave podataka o poreznom obvezniku i nekretnini. U našoj bazi obveznika plaćanja komunalne naknade do sada nismo imali dva podatka: o starosti objekta i o stanju objekta. To su glavni razlozi zbog kojih smo građanima slali obrasce jer su nam ti podaci nužni za kompletiranje baze podataka, odnosno vođenje evidencije o nekretninama i poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine - ističe Lucić i dodaje da su građani kooperativni, zovu, šalju mailove i dostavljaju popunjene obrasce.

- Do danas smo dobili oko 1000 popunjenih obrazaca, a ako tomu dodamo oko 6500 stanova u stambenim zgradama gdje u pravilu nikakvih promjena stanja nije bilo, mi već imamo riješenu trećinu obveznika plaćanja komunalne naknade. Naravno, bitne poslove oko ažuriranja baze podataka rade i naši službenici, surađujemo s kolegama u gradskim poduzećima, poput Čistoće, ili poduzeća Vodovod i odvodnja, pa razmjenjujemo podatke o obveznicima plaćanja računa. Evo, mogu reći da smo "otkrili" dosta slučajeva iznajmljivača apartmana koji nisu bili u našoj evidenciji obveznika plaćanja komunalne naknade. Iako imamo dosta dobru bazu podataka koju i inače redovito ažuriramo, ipak se i to događa - navodi Lucić.

 



Posla oko svega toga ima puno, dodao je, i ne skriva da bi mu osobno odgovaralo prolongiranje primjene zakona, jer bi imali dovoljno vremena za prikupljanje što točnijih podataka. Ako ne bude promjene zakona, u konačnici Gradsko vijeće će odlučivati o zonama i vrijednosti boda po kojem će se obračunavati iznos poreza. Lucić ne želi komentirati "što će biti ako bude" i hoće li porez nekome biti veći ili manji u usporedbi s komunalnom naknadom koju danas građani plaćaju.

- Načelno smo se, razgovarajući o toj temi na kolegijima, složili da ćemo raditi na tomu da vrijednost boda ne poremeti iznose koji naši građani sada plaćaju za komunalnu naknadu. No, svejedno će doći do povećanja prihoda Grada zbog novih obveznika plaćanja komunalne naknade ili poreza sutra. Uz to, zakonom je određeno da se porez plaća i na objekte koji nisu u funkciji, a komunalna naknada sada se plaća samo za objekte koji su osposobljeni za stanovanje ili za obavljanje nekih djelatnosti - pojasnio je pročelnik Lucić.

25. travanj 2024 09:18