StoryEditorOCM
ŠibenikKANDIDAT mr.sc. DANIJEL MILETA

‘Demografske mjere, djeca i mladi su temelj naših projekata, sad i u sljedećem mandatu‘

Piše PROMO
5. svibnja 2021. - 13:54

Razgovor sa zamjenikom gradonačelnika i kandidatom za zamjenika gradonačelnika Šibenika na predstojećim lokalnim izborima

DEMOGRAFSKE MJERE, DJECA I MLADI SU TEMELJ NAŠIH PROJEKATA, SAD I U SLJEDEĆEM MANDATU

Udruga gradova, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja iz Zagreba, Agencija za mobilnost i programe EU, Mreža mladih Hrvatske i Savez društava Naša djeca su Gradu Šibeniku prije mjesec dana dodijelili certifikat 'Grad za mlade 2021.-2024.' kojeg posjeduje svega 9 gradova u RH. Prošle godine je Šibenik bio najbolji grad u kategoriji obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika po izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. Oba priznanja su dobivena na temelju konkretnih brojki i podataka koliko Šibenik ulaže u predškolski odgoj, socijalnu skrb, demografske mjere i dr. Primjerice, samo prošle godine je iz gradskog proračuna isplaćeno 1,56 milijuna kuna novčane pomoći za novorođenu djecu, s 2,2 milijuna kuna za besplatni javni prijevoz za umirovljenike, a svake godine se dodjeljuju studentske stipendije u iznosu 700 kuna mjesečno.

'Grad Šibenik na godišnjoj razini ulaže preko 30 milijuna kuna u predškolski odgoj i dječje vrtiće. Pod našim upravljanjem je 13 dječjih vrtića podijeljenih u 2 javne ustanove s 929 djece. Obnovili smo objekte dječjih vrtića na Vidicima i Građi, 'Kućicu' na Baldekinu, 'Šibenske tiče' i okoliš 'Vesla' u Zatonu, napravili novi dječji vrtić na Jamnjaku i gradimo novu 'Ljubicu' u Crnici. Cilj nam je proširivati kapacitete i kvalitetu, odnosno pridržavati se pedagoškog standarda broja djece i odgojitelja po skupinama. Uveli smo elektronski upis, tj. e-Upis i trećeg odgojitelja u skupini u kojoj je integrirano dijete s poteškoćama u razvoju. Redoviti desetsatni program za prvo dijete u gradskim vrtićima roditelje košta 500 kuna, što znači da Grad pokriva 75 posto iznosa ukupnih troškova, dok se za drugo dijete povećava postotak pokrivanja troškova na 81,25 posto. Zadnje podizanje cijena za roditelje je bilo 2012. godine kad ih je podigla socijaldemokratska politička opcija, ista ona koja sada zagovara besplatne vrtiće. Sufinanciramo djelatnost predškolskog odgoja u privatnim i vjerskim vrtićima sa 900 kuna mjesečno po djetetu, što je na godišnjoj razini 7 milijuna kuna. Taj iznos smo plaćali i kad privatni i vjerski vrtići nisu radili uslijed pandemije koronavirusa.', kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika i kandidat za još jedan mandat na toj dužnosti, mr.sc. Danijel Mileta.

Pod Gradom Šibenikom je 9 osnovnih škola i 10 područnih škola s ukupno 3.302 učenika, dok su srednje škole u domeni Županije. Za plaće djelatnika, materijalne rashode, tekuće i investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja izdvaja se blizu 72 milijuna kuna godišnje.

'Iz godine u godinu obnavljamo školske sanitarne čvorove, a u potpunosti smo obnovili osnovnu školu Juraj Šižgorić te su sljedeće na redu osnovna škola 'Petar Krešimir IV' na Šubićevcu i osnovna škola u Vrpolju. U međuvremenu ćemo sanirati krov područne škole u Raslini. Dodjeljujemo jednokratnu novčanu pomoć u iznosima 300 kuna i 500 kuna za nabavu radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala osnovnoškolcima i tu mjeru je prošle godine iskoristilo 927 djece. Provodimo EU projekte kojim osiguravamo besplatnu školsku prehranu za 722 djece na temelju socijalnih kriterija i projekte kojima financiramo 21 pomoćnika u nastavi, te Erasmus+ projekt u 4 škole. Uspješno smo povukli sredstva iz nacionalnih programa za zdravu besplatnu prehranu učenika. Od sljedeće godine ćemo program produženog boravka provoditi u 7 škola s 11 novih učitelja.', nabrojio je Danijel Mileta.

Grad Šibenik ne zanemaruje ni sustav socijalne skrbi, već ga iz godine u godinu nadograđuje. Zajedničkim snagama s Caritasom šibenske biskupije u prostorijama u vlasništvu Grada otvoreno je Prihvatilište za beskućnike.

'Dodjeljujemo naknadu za troškove stanovanja podstanarima s malim primanjima, te smo prošle godine imali 247 pozitivno riješena zahtjeva na osnovu čega smo ukupno isplatili 844 tisuće proračunskih kuna. Iste godine smo potpomogli 256 obitelji oko troškova ogrjeva na drva, dodijelili 294 jednokratne pomoći građanima bez dovoljno sredstava za život, s 80 tisuća kuna financirali smještaj u prihvatilištu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i s 100 tisuća kuna prenoćište za beskućnike. S 180 tisuća kuna financiramo prehranu i dostavu obroka u pučkoj kuhinji za materijalno ugrožene korisnike, utrošili smo 313 tisuća kuna u podršku socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, itd.', zaključio je ovaj društveno odgovoran niz Danijel Mileta.

18. travanj 2024 18:51