StoryEditorOCM
ŠibenikIntervju

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić optimistično gleda na budućnost Šibenika nakon nedjeljnih izbora i poručuje: Šibeniče, samo naprid!

Piše PROMO
19. svibnja 2017. - 13:27


Svega par dana dijeli nas od izbora za šibenskog gradonačelnika i kraja kampanje u kojoj su kandidati predstavljali svoje planove za razvoj grada te liste za Gradsko vijeće. Pisalo se, čitalo i ne pretjerano izravno debatiralo, a mi smo priliku iskoristili za razgovor s aktualnim šibenskim gradonačelnikom dr. Željkom Burićem i ponovnim kandidatom za tu poziciju.

Za par dana ponovno biramo gradonačelnika Šibenika. Mislite li da ste Šibenik vodili u pravome smjeru?

- Četiri godine rada zaista su brzo proletjele, pogotovo kada ste svaki dan na terenu s građanima, razgovarate s njima i na temelju te zajedničke vizije gradite i razvijate grad. Mislim da smo Šibenik stvarno probudili i u pozitivnom smislu protresli, što potvrđuju i naši brojni rezultati. No, unatoč svemu tome za naš grad se još puno treba raditi i puno je posla koji se u samo četiri godine ne stigne napraviti, za što moj tim i ja imamo viziju, a sada i znanje i, vjerujem, još veću podršku sugrađana. U ovom smo mandatu postavili sve temelje na kojemu ćemo graditi daljnju stabilnu budućnost našeg Šibenika, a za to je potrebno nastaviti kontinuitet vlasti i projekata koje smo osmislili.
Naš rad na razvoju grada počiva na nekoliko vrlo važnih temelja, poput gospodarstva i poduzetništva, obrazovanja, turizma ili kulture, i u svaki taj sektor ulagali smo puno truda, kako bi se poboljšali uvjeti života u kojima naši sugrađni žive i kako bi Šibenik u potpunosti ostvario svoje potencijale.
Grad smo vodili transparentno i odgovorno, riješili smo dugogodišnje gradske probleme koji su nas dočekali te smo hrabro nastavili s inovacijama i novim projektima. Od vedre budućnosti Šibenika i njegovog razvoja ne namjeravamo odustati!

Spomenuli ste budućnost grada, za koju su potrebni i mladi. Što se za mlade napravilo i što oni od Grada mogu očekivati u nadolazeće četiri godine?

- Za nas su mladi važan stup razvoja grada i zajedno s njima nastavit ćemo brižno ulagati i dalje. Radimo na tome da Šibenik postane važan i veliki sveučilišni centar, s bogatim i raznovrsnim studijskim programima, koji će zadržati naše mlade ovdje, a brojni iz drugih krajeva zemlje selit će se u Šibenik. Naš grad će uskoro dobiti novi i veliki sveučilišni kampus koji će studentima osigurati uvjete za učenje, rad i život, a u našem radu strukturirano pristupamo i životu nakon studiranja. Ulažemo u poduzetničke centre i inkubatore, poput Holiworka i Trokuta jer ulaganje u nove tehnologije, poduzetništvo i obrazovanje mladih vidimo kao ključ za ostvarivanje pune zaposlenosti i dodatan razvoj grada. Gradimo i POS-ove stanove za mlade obitelji, obnavljamo vrtiće, škole, sportske centre i dvorane, a sve kako bismo u potpunost omogućili kvalitetan život, napredak i rad naših mladih i kasnije njihovih obitelji.
Ipak, to nije sve. Pogledajte samo našu listu za Gradsko vijeće. Ona je odraz načina na koji želimo dalje voditi ovaj grad. Tamo su uglavnom mlada, nova lica, ali dokazana u svojim profesijama, i to na svjetskoj razini. Svatko od njih donio je neku ideju i pokazao da zdušno želi raditi za svoj grad i sugrađane. Naravno, naći će se na našoj listi i pokoja sijeda dlaka, a to je zbog dodatnog iskustva koje će prenositi na ovu mlađu generaciju. Osim toga, jedan od naših glavnih kriterija bio je i uključivanje što većeg broja žena koje će aktivno sudjelovati u donošenje odluka u našem gradu te se na našoj listi nalazi 10 naših sugrađanki.

Dotaknuli ste se gospodarstva i novih radnih mjesta, što je iznimno važno za daljnji napredak grada i uvjete života građana. Recite nam nešto više o Vašem radu i planovima na tom polju...

- Uz izgradnju poduzetničkih i inovacijskih inkubatora iznimno sam ponosan i na naše poduzetničke zone, poput Poda, gdje iz dana u dan niču nova radna mjesta. Uskoro ćemo preći i brojku od 1300 zaposlenih u toj gospodarskoj zoni, a procvatu gospodarstva u našem gradu u prilog ide i podatak da je Šibenik jedini grad u županiji koji ima više zaposlenih od umirovljenika. Mi ćemo i dalje biti na raspolaganju novim poduzetnicima i investicijama, kako u gospodarskim zonama, tako i u gradskoj jezgi, kojima ćemo izlaziti u susret koliko to god bude moguće. Siguran sam kako nas pravi procvat gospodarstva tek očekuje i Šibenik tu neće stati!



S vama je ponovno i Danijel Mileta kao kandidat za zamjenika gradonačelnika, a novitet u timu je Paško Rakić. Što možemo očekivati od tog tima?

- Kao što sam već spomenuo, u mlade vjerujem ne samo kao u ideju, već za njih i s njima radim svakoga dana. Zbog toga se Danijelu i meni pridružio i Paško Rakić, koji će timu donijeti jednu novu svježinu i, usudio bih se reći, proširiti perspektivu. Obojica dobro poznaju Šibenik i sve izazove koji se nalaze pred nama i našim sugrađanima te 24 sata na dan žive ovaj grad.
Nastavit ćemo s ulaganjima u stvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva, poduzetništva i obrazovnih kapaciteta. I dalje ćemo ostvarivati planove oko poboljšanja uvjeta za stanovanje mladih obitelji te slobodno vrijeme i rekreaciju svih naših građana. To će se posebice odraziti u resorima za koje će Danijel i Paško biti zaduženi, a posebice kada pričamo o izgradnji i obnovi vrtića, škola i sportsko rekreacijskih centara, ali i općenite javne infrastrukture, neophodne za uređen, funkcionalan i stabilan grad. Važna komponenta našega rada nastavak je kulturnog i turističkog rasta, a bitan je i nastavak povezivanja naše bogate kulturne baštine s tursitičkim potencijalima Šibenika i okolice. Naše tvrđave, prezentacijski centar Danilske kulture, nezavisni kulturni pokreti, festivali i primjerice plaže poput Banja, Podsolarskog i Brodarice čine jednu veliku kulturno-turističku cjelinu, zbog koje naš grad postaje svjetski prepoznatljiv brend koji posjećuje sve više gostiju.

Što poručujete Šibenčanima ususret nedjelje i izlaska na izbore?

- Pozivam sve moje Šibenčanke i Šibenčane da u nedjelju izađu na birališta te da odaberu nastavak stabilnog razvoja našeg grada. Od 2013. naovamo puno smo odmaknuli u pozitivnom smislu, cijeli svijet priča o Šibeniku i postali smo grad primjer u svakom pogledu. Ova gradska uprava pokazala je da može i zna raditi za svoj grad i tako će biti i dalje. Upravo zato nećete pogriješiti ako zaokružite 2 za gradonačelnika i za Gradsko vijeće Grada Šibenika.
Hvala svim mojim sugrađanima na dosadašnjoj suradnji, nastavljamo zajedno još jači. Šibeniče, samo naprid!
 

04. svibanj 2024 06:29