StoryEditorOCM
ŠibenikRazgovor s ministrom

Gradonačelnik Burić zalaže se za vraćanje sjedišta Trgovačkog suda u Šibenik

Piše šibenski.hr
1. veljače 2021. - 13:44

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa suradnicima održao je u ponedjeljak radni sastanak s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom na temu mogućnosti vraćanja sjedišta Trgovačkog suda u Šibenik.

- Grad Šibenik ozbiljno radi na vraćanju statusa Trgovačkog suda, a s obzirom na porast  gospodarske aktivnosti na području grada, mislimo da su naša traženja i opravdana.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Na sastanku je kazano kako Stalna služba zaprimi godišnje oko 2000 predmeta u Registar, što čini oko 40 posto ukupnih predmeta Trgovačkog suda u Zadru. Kazano je i kako je Trgovački sud u Šibeniku  bio drugi u Hrvatskoj po ažurnosti te razlog ukidanja suda u Šibeniku nije bio manjak predmeta već manjak aktivnih predmeta. Stalna služba je preopterećena, a putovanje dodatno otežava situaciju strankama.

Ministar Ivan Malenica naglasio je da racionalizacije ne smije ići na uštrb kvalitete rada sudova te je iskazao spremnost da se o ovoj temi argumentirano razgovara. Sljedeći korak je jačanje Stalne službe u Šibeniku Trgovačkog suda u Zadru uz pregledavanje argumentacije za postupak vraćanja sjedišta ovog suda u Šibenik. Navedene stavke argumenti su za zakonske izmjene koje su u postupku nužne.

26. travanj 2024 15:27