StoryEditorOCM
Šibenikjoš iz 19. stoljeća

Gradonačelnik Burić upozorio na porazan podatak: ‘Šibenska bolnica djeluje u najstarijim zgradama u Hrvatskoj‘

Piše Šibenski.hr
12. svibnja 2023. - 18:38

Povodom Dana Europe Europe Direct Šibensko-kninske županije danas je organizirao tribinu na temu „Zdravlje za sve“ na kojoj se razgovaralo o budućnosti razvoja zdravstvenog sustava, primjeni novih tehnologija u zdravstvu i mogućnostima financiranja velikih projekata u zdravstvu.

Gradonačelnik Željko Burić sudjelovao je na panel raspravi o mogućnostima konsolidacije zdravstvenih usluga, digitalizaciji zdravstvenog poslovanja te osnivanju Centra zdravlja koji bi na jedinstvenoj lokaciji u gradu Šibeniku objedinio ustanove iz zdravstva, socijalne skrbi, edukacije i gospodarstva. Cilj takve ustanove je povezivanje poslovanja, pospješivanja suradnje, centraliziranja troškova i ostvarivanja energetskih i financijskih ušteda te u konačnici krajnjim korisnicima osiguravanje adekvatnije, brže, kvalitetnije i stručnije usluge.

„Grad Šibenik će stati svim svojim resursima i potencijalima iza projekta Centra zdravlja, ali iza toga moraju stajati i svi gradovi i općine u Šibensko-kninskoj županiji. Nije to bolnica samo za Šibenčane, već i za Vodičane, Drnišane, Kninjane, ali i za Murter, Prominu, Rogoznicu... Opća bolnica Šibensko-kninske županije nema taj naziv slučajno. Šibenska bolnica djeluje u najstarijim bolničkim zgradama u Hrvatskoj, a nedavne nepogode, poput potresa u Petrinji i Zagrebu, pokazale su jasnu poruku – da javne ustanove poput bolnice ne mogu biti u zgradama iz 19. stoljeća. Bez obzira na europske fondove, kohezijske fondove, nacionalni projekt oporavka i obnove, kako god to mi zvali, na nama je odluka o gradnji nove bolnice u Šibeniku. Ako nas neće pratiti Vlada ili država, postoje svjetske institucije, europske institucije, kreditni aranžmani te ćemo vlastitim putem iznaći financijski okvir za gradnju nove bolnice“, poručio je gradonačelnik Burić.

image

U Šibeniku se razgovaralo o osnivanju Centra zdravlja

Grad Šibenik

Prije panel rasprave zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol održao je prezentaciju na temu „Health data space“ te predstavio uredbu Europske komisije o uspostavi Europskog prostora zdravstvenih podataka. Ovaj prijedlog podupire pojedince da preuzmu kontrolu nad vlastitim zdravstvenim podacima, podupire korištenje zdravstvenih podataka za bolje pružanje zdravstvene skrbi, bolje istraživanje, inovacije i kreiranje politika te omogućuje EU-u da u potpunosti iskoristi potencijal koji nudi sigurna razmjena, korištenje i ponovno korištenje zdravstvenih podataka.

Anna Koziel, viša specijalistica za zdravstvo iz Svjetske banke, prezentirala je načine financiranja provedbe i realizacije velikih zdravstvenih projekata poput Centra zdravlja Šibensko-kninske županije koji zahtijeva uključivanje više dionika, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, a Svjetska banka kao partner ima iskustva u provedbi sličnih projekata.

19. travanj 2024 09:56