StoryEditorOCM
Šibenikdan poslije

Gradonačelnik Burić: Sve se odigralo u vražjem trokutu. Uzrok su psihički naboj ljudi, pandemija i laka dostupnost oružja!

Piše Zdravko Pilić
31. siječnja 2021. - 13:14

Sve vam se to odigralo u jednom vražjem trokutu – reći će šibenski gradonačelnik Željko Burić, jutro poslije nezapamćene tragedije i gubitka pet života svojih sugrađana.

- Izrazio bih najprije sućut obiteljima svih stradalih naših sugrađana. Svi smo, cijeli grad, pod dojmom nemilih događaja, ali valja odmah reći kako je, unatoč tome, grad Šibenik miran i sguran grad, jer ovdje nije riječ o nikakvom obračunu kriminalnog miljea, nego nažalost o nesređenim poslovnim odnosima, koji su kulminirali usred nečeg što bih ja nazvao 'vražjim trokutom' – kazao je u nedjelju Željko Burić, objašnjavajući potom odmah na što misli.

- 'Psihička napetost i nestabilnost zbog psolovnih problema s jedne strane, uz ovaj nesretnio Covid 19 i sve što je sa sobom donio, Covid koji traje predugo i koji je sve poduzetnike i sve ljude koji su željeli živjeti od svog rada doveo u nemoguću situaciju, bez obzira na pomoć države, ma kakva ona bila, i naravno, kao treće u trokutu – dostupnost oružja.

Ponovno smo svjedoci u nas u Hrvatskoj, bez obzira o kakvoj se vrsti obračuna radi, da dostupnost oružja dovodi do tragedija. Da oružja nema, vejrovatno bi se mi, što je tipično za Dalmatince ohladili za 24 ure, i ne bi svjedočili ovom nemilom zbivanju. Ako naši ljudi već neće vrate oružje, zaostalo iz Domovinskog rata, ajmo naći pravnu formulu, da ga mogu anonimno predati, uz novčanu naknadu.

Eto, ja to sad gvoorim, kao inicijativu, grad Šibenik je spreman osigurati neka proračunska sredstva za tu namjenu, pa ako je to prekomplicirano izvesti na nivou države, idemo to organizirati na nivou lokalne i(li) regionalne samouprave. I otkupimo to oružje, povucimo ga s ulica, iz skrovitih mjesta, iz kućnih arsenala, jer vidimo da nam upravo to oružje, uzrokuje tragedije' – kazao je šibenski gradoančelnik, referirajući se na navode kako su i žrtve šibenskog masakra, prema dosad dostupnim podacima, stradale od – vojnog oružja, automatske puške, odnosno kalašnjikova.

18. travanj 2024 20:43