StoryEditor
Šibenikizdali priopćenje

Grad Šibenik reagirao na negativne komentare o postavljanju turskog šatora: ‘To nije veličanje Osmanskog carstva, a financira ga Europska unija‘

Piše Šibenski.hr
13. travnja 2021. - 15:39
Tvrđava sv. IvanaNikša Stipaničev/Cropix

Iz Grada Šibenika danas su reagirali na negativne reakcije dijela javnosti i oporbe nakon što je jučer objavljeno kako će se za nešto malo više od pola milijuna kuna na tvrđavi sv. Ivana postaviti turski šator Yurt kao nova gradska atrakcija.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Jučerašnji potpis ugovora za izradu turskog  šatora Yurt između Grada Šibenika i tvrtke Jel-Tom d.o.o., a u okviru projekta 'Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana' izazvao je brojne reakcije javnosti te uviđamo potrebu pojasniti pojedinosti projekta.

Ideja izrade šatora nipošto nije veličanje osmanskog carstva ili davanje na važnosti kulturi koja je imala za cilj osvajanje Šibenika.

Svi sadržaji tvrđave zamišljeni su kao povijesna interpretacija događaja iz prošlosti grada Šibenika, osobito 17. stoljeća, odnosno naglašavanje herojstva, snage, povezanosti i zajedništva koje su Šibenčani pokazali gradnjom utvrde sv. Ivana.

Projektom je obuhvaćen povijesni presjek kako osmanske, tako i venecijanske kulture, a koja će biti demonstrirana kroz inovativni vizualni gastro koncept Obsidio. 

Napominjemo i da šator nije zamišljen kao fiksni sadržaj projekta, već je riječ o prezentacijskom montažnom objektu koji će se podizati po potrebi i povremeno zauzimati stotinjak od ukupno 18.657 m2 površine na tvrđavi. Šator je samo manji dio puno šire povijesne interpretacije. 

Izrada šatora financira se sredstvima Europske unije, a ne iz proračuna Grada Šibenika. 

Glavni i dominantni sadržaj projekta 'Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana' je uspostava edukativnog kampusa koji će okupljati mlade istraživače, znanstvenike, studente i arheologe. Bit će opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima. 

Naše dvije ljepotice - tvrđava sv. Mihovila i tvrđava Barone danas su atrakcije kojima se divi cijeli svijet,  a uskoro će im se pridružiti i površinom najveća, tvrđava sv. Ivana", stoji u priopćenju šibenske gradske uprave.

15. svibanj 2021 04:45