StoryEditorOCM
ŠibenikListe čekanja

Grad Šibenik privatne vrtiće subvencionira sa 700 kuna po djetetu. Vlasnici tvrde: "To je nedovoljno, nemamo novca za nove investicije!"

18. veljače 2018. - 20:40

Od 1500 šibenskih mališana upisanih u vrtiće, njih gotovo tisuću pohađa "Smilje" i "Šibensku maslinu", osnivač kojih je Grad Šibenik. Ostali su upisani u privatne vrtiće "Žižula", "Osmijeh", "Sunce" te katolički vrtić "Brat Sunce". Roditelji djecu najčešće upisuju u redovni 10-satni program.

Obogaćeni redovni programi uglavnom su i skuplji, a "obični" 10-satni boravak plaća se 500 kuna, dok u privatnima roditelji plaćaju 200 kuna više te u prosjeku moraju izdvojiti 700 kuna. Ipak, ako dvoje ili više djece iz jedne obitelji pohađa isti vrtić, postoji popust od 100 do 250 kuna po djetetu, a olakšice imaju i samohrani roditelji, dok se u vjerskom vrtiću ususret izlazi roditeljima osobito lošeg imovinskog stanja te oni ništa ne plaćaju. Svi vrtići nude i predškolu od 150 do 250 sati, koja je za roditelje besplatna, a plaćaju ga Ministarstvo i Grad.

"Šibenska maslina", u sklopu koje djeluje šest vrtića, najveća je gradska predškolska ustanova, koju pohađa 498 djece. Liste čekanja postoje, ali su posljednjih godina, kaže ravnateljica Maja Gulin, znatno manje.

Liste čekanja nije bilo u "Smilju", u sastavu kojega je devet vrtićkih objekata. Nekoliko je djece ostalo neupisano, a riječ je o onima koja nisu primila gotovo ni jedno cjepivo od rođenja, objašnjava ravnateljica Gorana Rakić. "Smilje" je jedina šibenska predškolska ustanova u koju svoju djecu mogu upisati roditelji koji rade u smjenama.

U "Žižulu", najveći privatni vrtić, koji u gradu ima pet objekata, upisan je 291 mališan. "Žižula" je poznata po sportskom programu i jedina nudi i Montessori program, za što je, tvrdi ravnateljica Zorana Ivić, osigurana posebna oprema i educirana odgojiteljica, no roditelji nisu zainteresirani.

Privatni vrtići koje Grad subvencionira sa 700 kuna po djetetu, što vlasnici smatraju nedovoljnim, nemaju novca za nove investicije.

25. travanj 2024 06:39