StoryEditorOCM
ŠibenikVrijedi 13 milijuna kuna

Grad Šibenik od Vlade dobio zemljište za gradnju novog vatrogasnog doma u bivšoj vojarni Bribirskih knezova

Piše šibenski.hr
12. srpnja 2022. - 10:00

Ugovor o darovanju zemljišta za gradnju novog vatrogasnog doma na području bivše šibenske vojarne Bribirskih knezova potpisan je jučer u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu. Ugovor su potpisali gradonačelnik Željko Burić i resorni ministar Ivan Paladina.

Riječ je o nastavku postupka započetog donošenjem Odluke o darovanju državne nekretnine Gradu Šibeniku na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 3. veljače 2022. godine, konkretno površini od 17.297 četvornih metara u krugu bivše vojarne čija je ukupna tržišna vrijednost 13,34 milijuna kuna.

Izgradnja nove zgrade vatrogasnog doma na traženoj lokaciji je, po riječima gradonačelnika Burića, od osobitog interesa za Grad Šibenik budući da se postojeći vatrogasni dom nalazi u samom središtu grada te nije primjeren za obavljanje vatrogasne djelatnosti iz niza razloga, tako i velike prometne frekvencije u tom dijelu Šibenika te slabe prohodnosti vatrogasnih vozila središtem grada.

Također, izgradnjom novog vatrogasnog doma Grad Šibenik želi odati počast vatrogascima koji su nastradali u Kornatskoj tragediji. U zoni bivše vojarne planira se niz vatrogasnih sadržaja kao što su otvoreno vježbalište za vatrogasce te „Požarna kuća“ i „Potresna kuća“, kao i otvoreni ronilački bazen koji bi služio za osposobljavanje vatrogasaca-ronioca.

Projekt novog vatrogasnog doma, koji ima mogućnost prerastanja u Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, u fazi je izrade glavnog i izvedbenog projekta. Njegova procijenjena vrijednost je oko 42 milijuna kuna, a financirao bi se djelom i iz europskih fondova.

Ugovorom o darovanju spomenute nekretnine Grad Šibenik obvezao se privesti je svrsi u roku od pet godina od dana sklapanja ugovora te o tome izvijestiti Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

18. travanj 2024 09:24