StoryEditorOCM
Šibenikveliki posao

Grad Šibenik bira koncesionara javne rasvjete: javila se tvrtka koja traži čak 5 milijuna kuna manje od dosadašnjeg monopoliste i stranačkog mecene

Piše Davorka Blažević
15. veljače 2022. - 10:54

Šibensku javnu gradsku rasvjetu od 2005. održava tvrtka Pectus d.o.o. koja figurira kao svjevrsni monopolist u gradu kad je o rasvjeti riječ. Ovih dana proveden je novi postupak javne nabave za održavanje gradske rasvjete, na koji su se javile dvije tvrtke: nezaobilazni Pectus d.o.o. Perković i kninska gradska tvrtka Upravitelj Knin.

Ponude su otvorene prije desetak dana uz prisutnost ovlaštenih predstavnika Grada kao naručitelja i ovlaštenih predstavnika ponuditelja, ali odluka još nije donesena. Kako god Grad odlučio, bit će to po mnogočemu intrigantna odluka...

Jer je dosadašnji, dugogodišnji koncesionar šibenske javne gradske rasvjete, Pectus d.o.o. predao gotovo dvostruko skuplju ponudu od svog kninskog konkurenta, a uz to, gotovo identičnu procijenjenoj vrijednosti usluge koju je kao jedan od uvjeta postavio Grad Šibenik!

Konkretno, Grad je vrijednost usluge održavanja javne rasvjete procijenio na 12,7 milijuna kuna, a Pectus je ponudio tek neznatno manje- 12,271.470 kuna.

Ponuda Upravitelja Knin. d. o.o. je gotovo upola manja - svega 7,584.745 kuna. Obje ponude su iskazane bez PDV-a, a ako im se pridoda i PDV, tada će Grad sporazum s Pectusom za upravljanje i održavanje instalacija javne rasvjete stajati čak 15,339.337,50 kuna, dok bi za iste usluge kninskom Upravitelju trebalo platiti 9,480.931,25 kuna.

S obzirom da je Pectus “pretplaćen” na održavanje gradske rasvjete u Šibeniku, postavlja se pitanje je li podudarnost između procjene Grada (12,7 milijuna kuna) i ponude dosadašnjeg koncesionra (12,271 milijuna kuna) slučajna, ma koliko je u tu koincidenciju teško vjerovati.

Pitanje je koje se nameće, također, i kako je moguće da je razlika između dviju ponuda tako velika, gotovo pet milijuna kuna!? Je li Upravitelj podcijenio obim posla na održavanju šibenske gradske rasvjete ili je Grad i Pectus precjenjuju?

Sporazum s koncesionarom se sklapa na četiri godine, a uvjeti za sudjelovanje u postupku javne nabave, kako ih je propisao Grad Šibenik, kao da su pisani za Pectus. Primjerice, da bi uopće bio “u igri”, ponuditelj mora imati odgovarajuće iskustvo i dokazati da je u zadnje četiri godine već obavljao slične usluge i to minimalno u visini 50 posto procijenjene vrijednosti nabave, a to znači preko 6 milijuna kuna vrijednosti radova. Propisan je i minimalan broj zaposlenih, profili zaposlenika, minimalna oprema kojom mora raspolagati, sve do nasitnijeg detalja. Što, htjeli ne htjeli, sugerira da je Grad za predložak imao Pectus.

Možda su se htjeli unaprijed osigurati kako bi im dobar koncesionar ostao i dalje na raspolaganju, jer, sudeći po očitovanju gradskog odjela za komunalne poslove i pročelnika Ante Nakića, Grad je, za razliku od velikog broja građana, s Pectusom itekako zadovoljan.

- Mogu potvrditi da smo zadovoljni kvalitetom usluge koju nam pruža tvrtka Pectus, s obzirom na prilično velik broj intervencija one se u većini slučajeva otklanjaju u vrlo kratkom roku, tvrtka je osposobljena kvalitetnim stručnim kadrom koji je jako dobro upoznat sa stanjem na terenu i uspijeva probleme s kojima se susrećemo rješavati u najkraćem mogućem roku- kazao nam je pročelnik Nakić, referirajući se na razdoblje od 1. siječnja 2020. do danas, tijekom kojeg je pročelnik

- Rekao bih da je puno veći problem cjelokupno stanje javne rasvjete u Gradu Šibeniku- dodaje Nakić- koje nije na zadovoljavajućoj razini te su pokrenuti postupci koji će voditi modernizaciji cjelokupne javne rasvjete. Na osnovu podataka koje smo dobili kroz energetsko certificiranje, traže se najprihvatljiviji modeli financiranja takvog projekta koji će za cilj imate značajno smanjenje troškova energije te će se pokušati naći model da se kroz takve vrste uštede pronađe prihod za financiranje takvog projekta- najavio je pročelnik.

O ovom zanimljivom postupku javne nabave očitovao nam se i gradski Odjel za financije od kojeg doznajemo da o novom koncesionaru više ne odlučuje Gradsko vijeće.

- Održavanje javne rasvjete za četverogodišnje razdoblje se po novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu provodi po odredbama Zakona o javnoj nabavi pa više neće odluka biti donesena na Gradskom vijeću, već istu donosi gradonačelnik po prijedlogu stručnog povjerenstva za javnu nabavu. U tijeku je postupak javne nabave koji je tajan u fazi pregleda i ocjene ponuda do donošenja odluke kad se svi dokumenti i pojašnjenja javno objavljuju. Trenutno je javno objavljen Zapisnik o javnom otvaranju ponuda- navode iz Odjela za financije.

Iako Grad u uvjetima za sudjelovanje u postupku javne nabave ima vrlo rigorozn popis razloga za isključenje iz natjecanja gospodarskih subjekata koji kandidiraju svoje ponude, vlasnika Pectusa, ni to ne mora brinuti. Grad Šibenik i dosad je bio iznimno benevolentan prema njemu, a kako mnogi tvrde, razlog je sasvim prozaičan: osim što je član HDZ-a također je, kažu, i stranački mecena.

Pectus d.o.o. Perković je osnovan 2001. s osnivačkim kapitalom od 20 tisuća kuna, a vlasnik mu je stvarno Milan Mrdeža, formalno njegova supruga Julija. No, Milan je redovito zastupao firmu, davao izjave medijima, prezentirao program i obveze tvrtke...

Kad je 2005. dobio koncesiju za gradsku javnu rasvjetu bio je čelnik HDZ-a u Perkoviću. Tri godine poslije već je bio nezamjenjiv u tom poslu, a te 2008. Grad je usluge održavanja javne rasvjete cijenio na svega 5,2 milijuna kuna. Iako je imao milijunsku koncesiju, Mrdeža se, kako je u travnju 2008. pisala SD, nakon otkaza u šibenskoj “Elektri” 2006. prijavio na biro rada i punih 15 mjeseci bez kompleksa, iako je zarađivao milijune od Grada, uzimao naknadu od 1200 kuna mjesečno za nezaposlene!

- Nisam znao da je prijavljen na Zavodu kao nezaposlen, a predstavlja se kao koncesionar. To svakako nije fer i korektno. Pogotovo ako ima sve što se govori da ima, nemoralno je da se koristi statusom i olakšicama nezaposlenog – komentirao je tada slučaj Mrdeže šef Gradskog odbora HDZ-a, u to vrijeme dogradonačelnik Šibenika Tomislav Ninić, tvrdeći da će o tome svakako raspraviti na Gradskom odboru jer, kako je rekao,” HDZ-u trebaju samo časni i moralni ljudi.”
Kako tada, tako i sada...

25. travanj 2024 18:00