StoryEditorOCM
Šibenikčetvrta etapa

Gotovi radovi na infrastrukturi u Podima vrijedni 10 milijuna kuna. Direktor Terzanović objašnjava što je sve napravljeno u poduzetničkoj zoni

Piše Katarina Rudan
29. travnja 2021. - 07:58

U Poduzetničkoj zoni Podi, koja je u vlasništvu Grada Šibenika, gotovi su radovi na projektu izgradnje infrastrukture, vrijedan oko 10 milijuna kuna, koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 7,6 milijuna kuna, ili 75 posto.

Radove na izgradnji infrastrukture izvela je zajednica ponuditelja "Čigra" i "Reliance", s kojima je potpisan ugovor u kolovozu prošle godine. Izgrađeno je ukupno 607 metara prometnice širine sedam metara, s elektro-komunikacijskom i vodovodnom infrastrukturom te javnom rasvjetom.

– Izgradnjom nove prometnice otvoren je dodatni prostor za razvoj gospodarske djelatnosti za najmanje osam novih poduzetnika. Također je uređeno oko 40.000 kvadrata zelenih površina, na kojima je posađeno više od 55.000 sadnica autohtonih mediteranskih biljaka – maslina, lavande, lovora i ružmarina. U svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone, preostalo je izgraditi veliki trostrani reklamni pano dimenzija 12 x 5 metara koji će biti vidljiv i s autoceste. Ovim projektom zaključujemo četvrtu etapu razvoja Poduzetniče zone Podi, ali nastavljamo pripremati dokumentaciju za daljnju izgradnju zone i prihvat novih investitora – kaže direktor zone Jakov Terzanović.

image
Jakov Terzanović
 
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Od osnivanja zone 2007. godine do danas, potpisan je 61 ugovor s investitorima, danas posluje 55 poduzeća s oko 1500 ukupno zaposlenih, a kad budu u funkciji preostalih šest koji su u realizaciji, broj ukupno zaposlenih popet će se na oko 1750.

Interes ulagača

Važno je navesti da se uvjeti ulaska u zonu, od njezina osnivanja do danas, nisu mijenjali, što je u poslovnom svijetu jako bitno. Cijena četvornog metra zemljišta od prvog je dana pet eura, preferira se proizvodna djelatnost, koja je maksimalno oslobođena komunalnih davanja.

– Interesa potencijalnih ulagača ne manjka usprkos pandemiji uzrokovanoj koronavirusom. U prošloj godini u zoni je prodano pet, a u ovoj godini već tri parcele. Zadnja dva ugovora o prodaji potpisana su prije nešto više od mjesec dana, i to s tvrtkom "Fero-Term" iz Donjeg Stupnika, koja je kupila zemljište površine od 71.835 kvadrata, na kojem će izgraditi logističko-distributivni centar za Dalmaciju, a planira zaposliti 50-ak djelatnika. Oni su hrvatski brend i vjerujemo da će za sobom na Pode povući još neke investitore. Druga je tvrtka za ugostiteljstvo i trgovinu "Cantabile" iz Lozovca, koja je kupila parcelu površine od 5853 kvadrata i tu će izgraditi pogon za proizvodnju i distribuciju slastica, a cilj im je zaposliti 50 radnika – govori Terzanović.

Trenutačno, dodao je, u tijeku su razgovori s još četiri tvrtke koje su zainteresirane za kupnju terena na Podima, te je izgledno da će uskoro biti novih natječaja i potpisivanja ugovora o prodaji terena.

Da podsjetimo, zona Podi ukupno obuhvaća oko 5,5 milijuna četvornih metara, od kojih su oko dva milijuna u vlasništvu Grada Šibenika. Oko 1,2 milijuna kvadrata zone već je zauzeto i u potpunosti infrastrukturno opremljeno, a preostali dio uređuje se u fazama, tako da u svakom trenutku potencijalni ulagači u zonu mogu "ući" odmah.

Devedeset posto djelatnosti u zoni su proizvodna i servisna, a najviše je zastupljena strojna obrada metala, plastike i aluminija. Osim što je infrastrukturno uređena, zona je relativno blizu autoceste, luke i grada, među prvim je zonama u Hrvatskoj koje su spojene na sustav odvodnje, a spojit će se i na plinsku mrežu, čija je izgradnja u tijeku na širem šibenskom području. Od iznimne važnosti za daljnji razvoj zone je direktan spoj na autocestu, koji su Hrvatske autoceste uvrstile u svoj plan investicija.

25. travanj 2024 01:14