StoryEditorOCM
Šibenikzavršena obnova

Gotičko stubište na Skalicama zasjalo novim sjajem: restauriran još jedan komadić šibenske gradske jezgre

Piše Marija Lončar
29. prosinca 2021. - 16:54

Kameno gotičko stubište na Skalicama iznad Dobrića u šibenskoj povijesnoj jezgri zasjalo je novim sjajem, nakon završetka njegove restauracija. Potaknulo ju je Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" u sklopu programa obnove arhitektonskih detalja u gradskoj jezgri pod nazivom Starine naše divne (STANADI).

Restauraciju su proveli studenti Odsjeka za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu pod mentorstvom doc. Siniše Bizjaka, a ukupna vrijednost projekta je 25.000 kuna.

Stubište na Skalicama, inače vrlo frekventnoj lokaciji, svojim ljepotom i stilskim karakteristikama oduvijek privlači pozornost prolaznika, no već neko vrijeme vapilo je za obnovom.

- Stubište je očišćeno, a prskanjem i četkanjem uklonjene su biološke naslage s kamena. Budući da je zaklonjeno od utjecaja sunca, podložno je intenzivnom obraštaju mikroorganizamima koji razaraju kamenu površinu te ih je bilo potrebno ukloniti. Također, rekonstruirane su sljubnice na donjem zidanom dijelu stubišta koje su prethodnim intervencijama izvedene u betonu s cementom kao vezivom. Sada su cementne sljubnice uklonjene, jer su štetno utjecale na kamen, a i vizaulno su bile neusklađene. Ovaj put korišten je primjereniji materijal, tj. mješavina vapna, kamenog mljevenog agregata i pijesak – kazao je Nikola Grubić, predsjednik Društva "Juraj Dalmatinac" dodajući kako su zamijenjene i dotrajale željezne spone rukohvata.

- Na kraju, kamen je zaštićen konsolidantom koji služi za učvršćivanje jako istrošenih površina kamena. Ovaj postupak je završna faza konzervatorsko restauratorskih zahvata na ovom spomeniku na otvorenom, a bio je potreban jer ipak je riječ o kamenu koji je već stoljećima izložen erozivnom djelovanju atmosferilija, posebice kiše – zaključio je Grubić.

Restauracija kamenog stubišta na Skalicama drugi je projekt obnove arhitektonskih detalja u ovoj godini, nakon obnova dvojnog portala na Gorici, koji je organiziralo i financiralo Društvo "Juraj Dalmatinac". Zadovolji obavljenim poslom na Skalicama i novim ruhom gotičkog stubišta, iz Društva najavljuju nastavak suradnje sa splitskim studentima i Umjetničkom akademijom na uređenju drugih arhitektonskih detalja u šibenskoj gradskoj jezgri.

03. svibanj 2024 22:03