StoryEditorOCM
Šibenik5,5 milijuna kvadrata

Gospodarska zona Podi unatoč pandemiji dobija nove stanare: u prošloj godini prodano pet, a u ovoj već dvije parcele

Piše Katarina Rudan
3. veljače 2021. - 12:21

Poduzetnička zona Podi, koja ukupno obuhvaća oko 5,5 milijuna četvornih metara, od čega su oko dva milijuna u vlasništvu Grada Šibenika, i u vremenu pandemije koronavirusa dobiva nove "stanare".

U prošloj godini je prodano pet parcela, a ove godine već dvije, s tim što su još dva natječaja u tijeku, a interes za ulazak na Pode trenutno iskazuje još poduzetnika, doznajemo od direktora šibenske poduzetničke zone Jakova Tarzanovića.

– Jedan teren površine 70 tisuća četvornih metara prodan je "Ferotermu", a drugi površine 11 tisuća kvadrata stranoj tvrtki "SeaTech". Zaista smo zadovoljni dolaskom "Feroterma", koji na Podima planira izgraditi veliki logistički centar za cijelu Dalmaciju. Oni su hrvatski brend i vjerujem da će sigurno za sobom na Pode povući još neke investitore. Sedam dana nakon što su potpisani ugovori o prodaji s ove dvije tvrtke, raspisan je novi natječaj za prodaju nove dvije parcele. Jedna ima oko 6000 četvornih metara, a druga je nešto veća, od 7000 četvornih metara. U tijeku su razgovori s još dvije tvrtke koje su zainteresirane za parcele, tako da smo zaista zadovoljni. Povećan je interes potencijalnih ulagača za dolazak u našu poduzetničku zonu i vjerujem da će se tim tempom nastaviti – kazao nam je Terzanović.

Pandemija uzela danak

Oko milijun četvornih metara zone već je zauzeto i u potpunosti infrastrukturno opremljeno, a drugih milijun kvadrata u vlasništvu Grada infrastrukturno se u fazama uređuje. Trenutno su na Podima u tijeku građevinski radovi, odnosno realizacija projekta vrijednog nešto više od 10 milijuna kuna „Izgradnja infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Podi Šibenik“. Uredit će se oko 600 metara prometnice s kompletnom komunalnom infrastrukturom, oko 40 tisuća četvornih metara hortikulturno, a bit će postavljen i mega reklamni pano vidljiv i s autoceste.

– U zoni trenutno radi oko 50, što većih što manjih tvrtki, s oko ukupno 1350 zaposlenih. Pandemija je ipak "uzela svoj danak" pa je broj zaposlenih smanjen, ali nadamo se rastu zaposlenih kad se cijela ova situacija smiri – na kraju će Terzanović.

Kad je zona 2007. stavljena u funkciju, olakšice koje je Grad uveo vrijede i danas. To su cijena zemljišta od pet eura po kvadratu, oslobođenje komunalnih doprinosa i olakšica vezanih za plaćanje komunalne naknade.

24. travanj 2024 23:59