StoryEditorOCM
Šibenik"Posadi cvijet, probudi svije(s)t!"

Gorica puna cvića, proljetnih boja, radosti i vrijednih ruku. E da je tako svake subote!(FOTO)

Piše Katarina Rudan
18. svibnja 2019. - 14:37

- Ajme što je ovo lipo...Cvića na sve strane. Teško se odlučiti koje kupiti, kad je sve prekrasno"! Ukratko, to su riječi koje su se mogle čuti na šibenskoj Gorici, na skalama pokraj Galerije sv. Krševana, gdje je danas u okviru projekta "Posadi cvijet, probudi svije(s)t!" održan "Sajam cvijeća i umjetnosti inspirirane cvijećem". Cijene su bile promotivne, pa su Šibenčani odlazili kućama s rukama i torbama punih cvijeća. Istovremeno, održavale su se i radionice sadnje svijeća, oslikavanja pitara od terakote, crtanje i slikanje cvijeća, a dodatnu ljepotu svemu dali su i zvuci saksofona Borisa Plazibata.

Desetak volonterki "Zelene brigade" sadile je cvijeće u pitare od terakote, koje se prodavalo po promotivnim cijenama. Primjerice, hortenzija za 40, a lavanda za 20 kuna. Za jednim stolom zatekli smo Ivanu Tonković i Rosanu Kozjak, koje su imale pune ruke posla.

- Sudjelujemo od prve godine u ovoj akciji. Zašto? Obožavam cvijeće, imam veliki vrt oko kuće na Baldekinu pun cvijeća, mediteranskog bilja i voćaka. Želja nam je da i naš grad "procvjeta" , da bude ljepši i to se događa. Sigurne smo da tomu pridonosi i ova akcija a time i mi. Po gradu je sve više cvijeća i to je dobro i za našu djecu da ućivaju i udišu tu ljepotu, rekla nam je Ivana.

Podsjetimo, projekt pod nazivom "Posadi cvijet, probudi svije(s)t!" održan je treću godinu zaredom. Dogodio se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja, u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, a organizatori projekta i ove godine su Udruga Terra, Turistička agencija "Šibenik Plus" i Turistička zajednica grada Šibenika.

– Vidite koliko je svita! Vrime nam je išlo na ruku, a naglasak ovogodišnjeg projekta je na podizanju razine svijesti cijele zajednice o važnosti zelenih površina. Cilj nam je da se uključi što više građana, i mladih i starih, kako bi se u njima probudila želja da i sami zasade cvijeće i mediteransko bilje oko svojih kuća, na balkonima i ulicama. S obzirom na to da smo turistički grad i da dobar dio stanovnika od turizma živi, želimo da naš Šibenik bude što ljepši – kazao nam je direktor TZ Šibenika Dino Karađole i dodao da bi bio presretan kad bi se ovakav sadržaj u staroj gradskoj jezgri mogao organizirati svake subote. No, za sada to nije izgledno. Podsjetio je da se sve dogodilo na inicijativu šibenske Udruge Terra i njezine predsjednice, turističke vodičice, Vinke Protega.

- Do ideje je došlo spontano. U jednom razgledavanju grada, turisti koje sam vodila pitali su me zašto imamo zelene škure i je li je zabranjeno saditi cviće u Šibeniku. To je bio "okidač", jer zaista je bilo malo zelenila i cvića po staroj gradskoj jezgri. Organizirali smo se, udružili i krenuli u akciju. Rezultata ima, a ove godine naglasak je posebno na podizanju svijesti i ukazvanju ljudima da je se manje zelenih površina, da je sve manje zelenila i zrak sve zagađeniji, te da svatko od nas s jednim malim, sitnim korakom, dati svoj doprinos promjeni stanja, rekla je Protega.

Ove godine organizatori su išli i korak dalje te proveli akciju "Izbaci uljeza". Kako bi se smanjila plastika među cvijećem, građanima koji su donijeli tri plastične lončanice, poklonili su jednu od terakote. Inče, prvi dan akcije, petak, bio je posvećen djeci šibenskih vrtića i škola. "Djeca cvijeća", kako su taj dio programa nazvali organizatori, s volonterima "Zelene brigade" prošli su radionicu sadnje cvijeća i brige o cvijeću. U Galeriji svetog Krševana, predavanje na temu "Urbano vrtlarenje", održao je Vice Krnčević, dipl. ing. agronomije, a na temu "Potencijali zelene infrastrukture u mediteranskom gradu", Šibenčanima je govorila Roberta Škugor, mag. ing. arhitekture.

 

19. travanj 2024 08:17