StoryEditorOCM
ŠibenikDanas bi mu bilo 79

Glazbeno-poetskim jutrom "S Arsenom uz kavu" Šibenik obilježio rođendan svog neponovljivog sina Arsena Dedića (FOTO)

28. srpnja 2017. - 17:17

Kombinacijom skladbi koje je Arsen Dedić napisao za dramske serije "U registraturi" i "Prosjaci i sinovi" u izvedbi mlade flautistice Nikoline Kapitanović te Arsenovim stihovima "Brod s mojim imenom" u interpretaciji šibenskog glumca Jakova Bilića započelo je glazbeno-poetsko jutro "S Arsenom uz kavu" kojega su, zahvaljujući inicijatoru, producentu Željku Petrešu na Arsenov 79 rođendan, izvele združene domaće glazbeno-glumačke snage.

Ispred ulaza u Muzej grada Šibenika, odnosno ulaza u krstionicu katedrale sv. Jakova postavljeni su stolovi za publiku, a na jutarnju kavu uz Arsenove stihove stigla je i Gabi Novak, brojni prijatelji i poštovatelji velikog šibenskog i hrvatskog kantautora, zaljubljenika u rodni grad i svoj Varoš, jednog od najvećih suvremenih hrvatskih skladatelja, pjesnika, prevoditelja, kantautora, slikara, autora filmske glazbe, nagrađivanog, hvaljenog i neponovljivog Arsena Dedića koji je preminuo prije dvije godine, 15. kolovoza.

Uz Dedićev portret, umjetničko djelo autorice Branke Grubić koji je poklonjen Gabi Novak, glumac HNK u Šibeniku Šime Bubica izrecitirao je pjesme "Tko si" i "Stručnjaci za ništa", a u glazbenom dijelu programa nastupile su klape Stina i Sebenico te Gradski komorni orkestar čiji je voditelj i dirigent Jure Celić napravio aranžman za gudački komorni orkestar za tri Arsenove pjesme: Odlazak, Čuvaj je majko moja (Oršula) te Di je ono vrime. Kao solistica nastupila je Nina Lucia Perina na violončelu.

- Ganuta sam što se Grad Šibenik kojeg je Arsen volio iz dna duše i kojemu se stalno vraćao u bezbrojnim svojim pričama i anegdotama, u svojim proročanskim pjesmama i kazivanjima, na ovaj divan način prisjetio njegova rođendana. I ja sam ovom gradu kao šibenska nevista vjerna punih 45 godina. Kada prođem Mimincem i pročitam Arsenove stihove o crnom i bilom vinu, to je nevjerojatan osjećaj. Čitavom Šibeniku hvala, njegovim ljudima i organizatorima-kazala je Gabi.

18. travanj 2024 21:19