StoryEditorOCM
ŠibenikOtvorena Zvonimirova

Glavna gradska ulica osvanula kao gizdava djevojka; Aglomeracija ide dalje do 15. lipnja: Crnica, Machideova ulica, Miminac...

Piše Branimir Periša
30. travnja 2020. - 14:08

Točno u podne jučer otvorena je Zvonimirova ulica, glavna gradska prometnica u dužini od Miminca do čvora Meterize. Nije se zbog toga doduše, zapucalo niti iz šampanjske boce, osim simbolično, jer je zadovoljstvo bilo neskriveno na licima gradonačelnika Željka Burića, dogradonačelnika Danijela Milete i Paška Rakića, te Frane Malenice, direktora šibenskog "Vodovoda i odvodnje d.o.o." koji su tim povodom sazvali novinarsku konferenciju na prilazu Vatrogasnom domu.

I strpljivi građani dakako, mogu biti zadovoljni jer je promet ponovno potekao u oba smjera ulice čak mjesec dana prije roka, olakšavajući kretanje mjesecima otežano radovima na vodovodu i kanalizaciji u gradu i užem okružju. Zvonimirova je nakon zahvata osvanula gizdava kao lijepa djevojka, nakon što je pod ulicu u sklopu radova na Aglomeraciji Šibenik prvo ukopana trasa novih instalacija vodovoda i kanalizacije te struje, telefona, plina i video-nadzora, a potom je o trošku gradskog proračuna izvedeno. tzv. parterno uređenje ulice, s novim asfaltnim pokrovom, proširenjem nogostupa, suvremeno obilježenim pješačkim prelazima, rekonstriranim i sada sigurnim križanjem kod Doma Zdravlja, te novom javnom rasvjetom na potezu od Doma zdravlja do čvora na Meterizama. To je koštalo pet milijuna kuna, izvođač je bila tvrtka "Sarađen d.o.o." i označava samo jednu etapu u zamahu kojim Aglomeracija pod palicom šibenskog Vodovoda nastupa dalje, od Doma zdravlja prema Crnici, a slijedi je uređenje ulica.

Već u ponedjeljak, 4. svibnja naime, započinje rekosntrukcija vodovoda i kanalizacije na prvoj dionici križanja s Ulicom Paške Trlaje do križanja s Drvarskom i za to vrijeme bit će za sav promet zatvorena Ulica S. Ninića, osim dijelova otvorenih za stanare i operativu gradilišta. Ulicom Ive Zaninovića stanovnici Crnice prometovat će naizmjence, u oba pravca do parkirališta sv. Nediljica.

Neće biti jednostavno niti na drugom kraju grada, budući da se također u ponedjeljak, zbog radova na izmjeni vodovodne i kanalizacijske mreže zatvara Ulica Jerka Machieda. Ulica će biti neprohodna za sav promet osim stanarima koji će s voditeljem gradilišta dogovoriti poseban režim prometa. Za sve ostale vozače promet iz pravca Šubićevca prema centru grada neće biti moguć cestom niz Gimaziju. Sav promet do centra će se usmjeravati na rotor Meterize, Ulicom kralja Zvonimira prema centru ili magistralom na ulaz Rokići, Ulicom prvog partizanskog odreda.

Svima nam treba još mjesec i po dana strpljenja, jer će svi ti radovi završiti do 15. lipnja, priopćeno je na press konferenciji. Po završetku obodnih prometnica oko Poljane, izmjena vodovodnih i kanalizacijskih cijevi slijedi i na Mimincu, također uz posebni prometni režim za stanare. Upravo je sugrađane prve spomenuo gradonačelnik Željko Burić u svojoj izjavi.

-Svim našim građanima zahvaljujem na izuzetno tolerantnom odnosu prema radovima u tijeku. Zvonimirova je životni koridor grada. Dakako, za svaku pohvalu su i izvođači radova, "Vodovod" i tvrtka "Sarađen" koja je izvela vrlo zahtjevan posao ne samo na parteru ulice nego je postavila podzemne instalacije od važnosti za daljnje širenje te infrastrukture, naglasio je Burić, dodajući da je to istodobno i priprema za turističku sezonu. Bez obzira na specifičnosti u kojima će se odvijati zbog pandemije koronavirusa, gradska uprava treba uraditi sve što je moguće da budemo spremni prihvatiti turiste, zaključio je gradonačelnik.

Tijekom svibnja u planu je kompletiranje spojnice na Vanjskome i preuređene Poljane, u cijelosti novog sadržaja u gradu – izvijestio je na kraju uz obećanje da će gradska uprava nastaviti i dalje s građanima komunicirati na čist, transparentan način.
Projekt Aglomeracije najveće je poduzimanje šibenskog "Vodovoda i odvodnje" u ovom stoljeću i za sve sudionike velik poslovni i organizacijski izazov u posljednjih sedam mjeseci, otkako traju intenzivni radovi, neprekinuti zbog epidemije. Šibenčanima se na strpljenju zahvalio Frane Malenica, direktor, zadovoljan što je dosad sve proteklo bez i jednog ozbiljnijeg incidenta.

-Hvala izvođačima na Zvonimirovoj. Kvalitetno i dosta prije roka obavljen posao za svaku je pohvalu, a kako je sada i cijela bi Aglomeracija mogla završiti prije roka, procjenjuje Malenica. Dosad je završeno 50 posto od 80 kilometara predviđene trase vododovoda i odvodnje. -Mjesečna realizacija projekta Aglomeracije u zadnja tri mjeseca je oko 15 milijuna kuna, što nam jamči da ćemo završiti prije roka, iznio je Frane Malenica.

19. travanj 2024 22:47