StoryEditorOCM
ŠibenikKlara Jurić

Gimnazijalka briljirala na državnoj maturi. Šibenka osim 100 posto na matematici, iz fizike imala tek jednu grešku!

Piše Mirela Goreta/SD
23. srpnja 2021. - 08:09

Interes Šibenčanke Klare Jurić iz Gimnazije Antuna Vrančića prema prirodnim znanostima započeo je krajem osnovne škole kada ju je jako zanimala biologija. Stopostotni je rezultat na državnoj maturi, doduše, ostvarila u matematici, ali je briljirala i u svemu ostalom...

- Osim 100 posto na matematici, na maturi iz fizike imala sam tek jednu grešku. Iz engleskog sam imala 93,5 posto, a iz hrvatskog 95 posto (sve A razina) - zadovoljno govori Klara, navodeći kako se za maturu nije nešto posebno pripremala.

Rješavala je prošle ispite, a najviše vremena posvetila ponavljanju hrvatskog.
- Mislim da bi pripreme za maturu trebale trajati cijelo srednjoškolsko obrazovanje i svoje rezultate svakako mogu pripisati kontinuiranom radu protekle četiri godine. Zahvalna sam i svojim profesorima na vremenu koje su uložili kako bi nam prenijeli svoje znanje, a posebno profesorici iz matematike Heleni Karađole, koja me, kako ne prštim od samopouzdanja, i nagovorila da idem na natjecanja, kao i profesorici iz hrvatskog jezika Svemirki Miletić Livajić, koja težište uvijek stavlja na promišljanje i razgovor o književnom tekstu, a ne na pamćenje podataka - zahvalna je Klara svojim profesoricama.

Samozatajna je Šibenčanka, naime, početkom srednje škole, u prvom i drugom razredu, uz biologiju, najviše voljela kemiju, pa je sudjelovala na državnim natjecanjima iz oba predmeta na kojima je postizala odlične rezultate. U trećem razredu srednje njezina se strast za prirodne znanosti nije smanjila, ali se preusmjerila na matematiku i posebno fiziku, te je počela intenzivnije rješavati zadatke i dodatno čitati. Sudjelovala je na državnim natjecanjima i iz ova dva predmeta, pa otud i posebna zahvala profesorici, koja ju je poticala i ohrabrivala, svjesna njezinih potencijala.

Svestrana Klara inače jako voli i književnost i rado čita knjige. Svoje će obrazovanje nastaviti na studiju istraživačke fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Mislim da je to prirodan nastavak mog interesa za znanost - skromno će Klara.

20. travanj 2024 15:27