StoryEditorOCM
Šibenik38 GODINA POSLIJE

Genijalna gesta vlasnika šibenske pivovare: ‘Poslali smo Vasilu naše pivo koje nosi ime 83:82. Poslat ćemo ga i Matijeviću i košarkašima Bosne!‘

Piše Zdravko Pilić
6. travnja 2021. - 17:58
Vasil Tupurkovski, izaslanik Košarkaškog saveza Jugoslavije na utakmici Šibenka-Bosna, s pivom koje nosi ime po rezultatu legendarnog ogledaVedran Škugor

Devetog travnja ove godine navršit će se točno 38 godina od legendarne utakmice Šibenka – Bosna, u kojoj su Šibenčani postali prvaci Jugoslavije u košarci. Te noći su bili prvaci, a već sutra bedaci, jer je nakon toga krenula kužina u režiji Košarkaškog Sveza Jugoslavije, u kojoj je Šibenka ekspresno ostala bez titule.

A simbol svega toga bili su legendarni brkovi – oni sudca utakmice Ilije Matijevića i oni Vasila Tupurkovskog, tadašnjeg predsjednika KSJ, brkovi koji nas gledaju i s fotografije koju nam je ustupio naš Šibenčanin, Vedran Škugor, vlasnik pivovare 022. Snimljene ovih dana u Makedoniji. Sa šibenskim pivom 83:82 u rukama.

'Želja nam je bila da baš na 38 obljetnicu ove legendarne utakmice pošaljemo ovo naše pivo, koje smo napravili u čast naše pobjede, Iliji Matijeviću, Vasilu Tupurkovskom i nekom iz KK 'Bosne', da ga popiju u to ime, i da im na taj način pokažemo da ni Šibenka i Šibenik nikad nisu prihvatili odluku o poništenju te utakmice ni odluku o oduzetoj tituli. I da se mi i dan danas smatramo prvacima, jer su tu titulu koja nam je oduzeta za zelenim stolom, naši igrači zaslužili igrom na parketu, a mi navijanjem na tribinama' – kazao nam je Vedran Škugor, koji je zajedno s Lukom Škugorom, vlasnik pivovare 022 koja je i proizvela pivo 83:82, pivo s pričom.

I koja je prošlog ljeta, zajedno s makedonskim kolegama napravila pivo 'Hertz', a baš je kolega Krume Ivanovski iz makedonske varionice Hotch Potch i uručio pivo Tupurkovskog.

'Čim smo se čuli i čim sam mu se predstavio, Tupurkovski mi se krenuo pravdati da nije on kriv za oduzetu titulu, ali ja sam mu odmah rekao da to uopće nije bitno, jer da mi tu odluku ionako ne priznajemo, i da mu šaljemo pivo kao mali znak pažnje, da ga nismo zaboravili, i da je popije u čast naše titule' -kazao nam je Škugor, koji nam je i poslao i ustupio sliku Vasila Tupurkovskog sa šibenskom pivom. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo, samo su brkovi ostali isti!

23. travanj 2024 15:17