StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenski ‘apsurdistan’

Gdje to ima? Poduzeća koja su se desetljećima gradila našim novcem, uništili su ‘uspješni i nagrađivani’ poduzetnici novog doba; Tvrtke su propale, a njihovi vlasnici danas imaju puno više nego prije njihova preuzimanja

14. studenog 2019. - 11:02

U Hrvatskoj je toliko apsurda da je to nagnalo čak i HRT na emitiranje serijala znakovitog naziva – “Apsurdistan”. Primjera je toliko da bi svaki naš iole naseljeniji grad mogao imati vlastiti serijal istog sadržaja. Evo, na primjer, Šibenik.

 

Spomenut ćemo samo tri primjera koja su zadnjih dana aktualna. Vijest kaže da je na 29. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara “Sabatina”, održanom u Trogiru, posrnuli šibenski vinar “Vinoplod Vinarija” doslovce trijumfirao svojim proizvodima. Osvojili su tri zlatne i dvije srebrne medalje, dok se drniško “Dalmacijavino” okitilo s jednom zlatnom, dvije srebrne i tri brončane medalje. Može li bolje?!

 

No, stara šibenska vinarska tvrtka, nekoć brend bivše države, s predstečajem sa 63 milijuna kuna obaveza i krizom za vratom, a Badelom 1862 kao strateškim partnerom na ulazu, ne osvaja medalje za vina kao davnih, uspješnijih godina. Sada im nagrade stižu za prošek Jakov iz 2015., liker Aroniju i tradicionalno dobru, čuvenu šibensku Travaricu, odnosno likere Višnja i Pelinkovac. A dobro je i to, jer znači da se proizvodnja, unatoč svemu, nastavlja. Samo je vino, zasad, prošlost. I vinarska slava Šibenika. Koju je desetljećima pronosila upravo “Vinoplod Vinarija”. Pa se čovjek pita kako je uopće tvrtka s toliko problema, u tranziciji k novom vlasniku, uspjela proizvesti tako dobra alkoholna pića. Ili je postotak alkohola tako visok da je žiri sasvim zamantalo...

 

Dugovi u vitru

 

Druga je vijest puno lošija. Ravno iz “crne kronike”. Nekoć nadaleko poznati hrvatski gospodarstvenik Goran Prgin kazneno je prijavljen, zajedno s bivšim direktorom šibenske Jadranske banke Ivom Šinkom, da su oštetili Prginovu tvrtku NCP i banku za 39 milijuna kuna. Nota bene, Jadranska je banka, kao egzemplarni primjer apsurda u bankarskom poslovanju, s Prginom sklopila takav ugovor o jamstvima da je morala na kraju vraćati njegove kredite teške 10 milijuna švicarskih franaka! Pa gdje toga ima?! I tako se, nekoć jednog od navodno najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika, koji je uvijek bio blizak s onima koji su imali vlast i moć, danas sumnjiči za zloupotrebu povjerenja u gospodarskom poslovanju na štetu svoje tvrtke i banke, za što je kazna od jedne do 10 godina zatvora.

 

NCP je prošao predstečaj u kojem su tvrtki otpisani milijuni kuna duga. Hvalio se tada Prgin kako su uspješno proveli predstečajnu nagodbu, da bi na kraju neke njegove tvrtke iz sustava NCP grupe ipak završile u stečaju, koji još traje. Inače, uvijek ga je više zanimao prostor bivšega vojnog zavoda na Kulinama u Mandalini, gdje je izgradio marinu za megajahte. Sjetit ćemo se i Sanaderove jahte “Malo vitra”, koja je servisirana u toj marini i iz koje je bivši premijer odlazio na krstarenja... Prgin je svoj dio na Kulinama prodao turskoj Dogus grupi, koja je na rtu izgradila hotel nakon što je od Grada dobila pravo građenja.

 

A veliko Remontno brodogradilište, u kojem su radili najbolji majstori svojih zanata i koje je bilo jedno od najvećih vojnih servisa u bivšoj Jugoslaviji, na kraju je od nestajanja spasila slovenska “Iskra”, preuzimajući ga od države kao najvećeg vjerovnika RB-a.

 

Goran Prgin i njegova supruga Katica uspješno su, međutim, kroz predstečaj otpisali svoje vlasničke pozajmice od 15,3 milijuna kuna! A u vrijeme akumiliranja najvećih dugova NCP-a, koji su dosegnuli čak 220 milijuna, Prgin je gradio raskošnu obiteljsku vilu u Zablaću koja je procijenjena na čak četiri milijuna eura!

 

Sudski epilog

 

I primjer treći, sama je poslastica šibenskog i hrvatskog “apsurdistana”. Poduzetnik Ivo Dean, vlasnik šibenske hoteljersko-turističke tvrtke “Rivijera Šibenik, poznat po tome da u tvrtku nije nikad ništa ulagao (imao je hotele, vile, depadanse, autokampove...), nego je ležerno prepustio zubu vremena, u prosincu 2014. godine je nagrađen od Županijske gospodarske komore “posebnim priznanjem HGK u povodu 50 godina rada Rivijere te iznimnog doprinosa razvitku hrvatskog gospodarstva”, da bi na Staru godinu u novinama osvanuo kao najveći dužnik u Hrvatskoj koji bankama duguje 169 milijuna kuna!

 

U ožujku ove godine sud u Zadru potvrdio je optužnicu protiv bračnog para Dean koja je podignuta zbog milijunskih malverzacija s dionicama “Rivijere”. I dok se Deanovima čeka sudski epilog, nedavno je na jedvite jade stari “Rivijerin” hotel “Krka” otvoren novom vlasniku, poljskom investitoru koji najavljuje njegovu skoru obnovu.

 

Poduzeća koja su se godinama, desetljećima gradila državnim, dakle, našim novcem, uništili su “uspješni i nagrađivani” poduzetnici novog doba. Tvrtke su propale, a njihovi vlasnici danas imaju puno više nego prije njihova preuzimanja. Nije li to apsurd?

19. travanj 2024 06:12