StoryEditorOCM
Šibenikotočne priče

Garaža zlarinskog DVD-a postala sportski i društveni centar otoka: ‘Uživamo u stolnom tenisu i donosimo nagrade‘

Piše Jordanka Grubač
19. studenog 2021. - 11:03

Da na Zlarinu postoji Yachts Club koji organizira sportske i tradicijske regate to se zna, da postoji novouređeno košarkaško igralište na Malpagi – i to je dio sportsko-rekreacijskog života otoka, organiziraju se biciklističke ture jer postoje biciklističke staze, ima Zlarin i jedno svjetsko prvenstvo, to je Prvenstvo lova ciplića na teću... ali meni je novost bio, i to bogme prestižni, zlarinski stolni tenis, koji nije samostalni klub nego sekcija DVD-a Zlarin, što je tim pohvalnije, zanimljivije i važnije.

Dakle evo je 10 godina kako je Zlarin dobio Vatrogasni dom.
– I šta, dobili smo Dom, odnosno dobili smo zidove i time bolje uvjete za našu opremu i organizaciju posla, ali to su ipak bili goli zidovi, trebalo je smisliti nešto. Iz 28 kvadrata ušli smo u 210 kvadrata i osim osnovne funkcije koja je uvijek na prvome mjestu, trebalo je sve to malo oplemeniti, podruštveniti. Smisliti nešto oko čega će se vrtiti otočani i naši članovi – govori deset godina kasnije zapovjednik DVD-a Zlarin Davor Gregov.

Prvi turnir

A jedan od njegovih vatrogasaca, Jerko Martinović Zifi, s kojim smo razgovarali u Domu, živo se sjeća:
– Ja sam se upravo vratio s osmatračnice u novi Dom te me je dočekao Dario s pitanjem: šta misliš da kupimo stol za stolni tenis? Čuo sam da si dobar u tome... Nije prošlo dugo i stol je kupljen. Najjeftiniji koji se mogao naći, od nekih tisuću kuna, najlošiji i najjeftiniji, ali je kupljen.

Onaj bolji, skuplji, koji danas također imaju, došao je malo kasnije kao donacija.

Te 2012. organizirali su prvi turnir, okupilo se dvadesetak ljudi pa su bili osokoljeni tom "masovnošću". Neki iz tih početaka su otišli, neki su ostali.

– Sudjelovali su na tom turniru Drago Štrelov, nas dva i Zagrepčani Andrija Puljiz i Dražen Trnski – oni su čak trenirali u Zagrebu u nekoj ligi pa su kasnije stali s tim, ali su nama na Zlarinu dobro došli.

Potom su došli Goran Jeličić i Zoran Lalić i odmah zavoljeli taj naš sport.

No što je tu posebno?

– Pa to da smo jedini ovdašnji otok na kojem se njeguje ovaj nepravedno zapostavljeni sport i jedini DVD koji se tim sportom bavi na organizirani način. Mi nemamo klub nego je to naša sekcija, ali nastupamo uz bok klubovima, zapravo smo, kako smo rekli, jedina DVD sekcija. Uskoro su pošli na svoje prvo izvanotočno natjecanje, ravno u – Zaton. Tamo, pak, postoji klub, ali se zlarinska sekcija počela dva puta godišnje natjecati sa zatonskim klubom.

Čudo od garaže

Uskoro se na otoku zatekao i posjetio ih i naš tadašnji izbornik reprezentacije Zvonimir Korenić. Svidio mu se njihov entuzijazam.

– Sve se kod nas odvija u garaži. Kad god što imamo, uključujući turnire u stolnom tenisu, izvezemo vozila vani, a unutra uvezemo sve što nam treba, pa i stolove za stolni tenis. Kad sve završi, opet sve van, pa sve unutra. Ali, naša je garaža dragocjen društveni i rekreacijski prostor otoka. Bilo je tu i izložaba, i dječjih radionica i raznih veselica, a jedini uvjet koji svi moraju poštovati jest: posluži se prostorom i ostavi ga kako si ga našao.

Korenić je povremeno poučavao nas nekoliko koji smo čvrsto ostali u sekciji, organizirao nam je i meč protiv jedne zagrebačke ekipe, a mi smo samo učili, učili, i, bogami, napredovali.

Time se samo širio krug, prvo s klubom Šibenik s kojim i danas njeguju suradnju, onda su zahvaljujući društvenim mrežama (virtualnim i osobnim, jer tu nastaju prijateljstva i poznanstva...) pozvani na Prvenstvo jadranskih otoka. Od devet dosadašnjih, sudjelovali su na četiri. Treba li napominjati da svi ti otoci imaju klubove, samo Zlarin – sekciju, DVD-a. Ali ništa zato: pozvali su ih na prvenstvo na Pag i natjecali su se s Malim Lošinjem, Krkom, Rabom, Pagom, Korčulom.

Do sada su s tih natjecanja donijeli 4 medalje.
– Ove godine sudjelovali smo kao gosti na Vatrogasnim igrama grada Zagreba. Osvojili smo 1. i 2. mjesto u stolnom tenisu (!) i prvo mjesto u nogometu (!).

Eto što Zlarinjani rade u gostima: pometu konkurenciju.

I tako su, malo-pomalo, postali najdugotrajniji ambasadori zlarinskog sporta, jer to traje evo već 10 godina – govori Gregov.

– Svugdje gdje dođemo prezentiramo naše društvo i, razumije se, naš otok.

Već su tri godine i u šibenskoj Rekreativnoj ligi, prve dvije godine bili su prvaci, sad je treća pa će vidjeti – kažu.

– I tako, malo-pomalo od stola od tisuću kuna (najlošijeg i najjeftinijeg) i nas dvadesetak neznalica koji su pokušavali pribaciti lopticu priko mrižice, profilirali smo se u uspješnu sportsku sekciju našeg DVD-a koja niže uspjehe – pojašnjava zapovjednik Dario.

Zapostavljen sport

– To je jedan prilično zapostavljen sport, ali je vrlo, vrlo motoričan – ističu, odmah iza boksa. Ta brza motorika pokreta i odlučivanje u djeliću sekunde, poznato je kao vježba mozak, tu se stalno radi, stalo se izmjenjuju situacije, pa ako hoćete nama je to i odlična preventivna vježba i rekreacija. Kad imaš blagodat kakvu mi imamo – a to je prostor naše garaže, onda je sve to i vrlo jeftino: ne trebaš ništa osim reketa i rebatinaka...

Svakako, momci iz DVD sekcije stolnog tenisa zaljubili su se u taj sport. Bili su amateri bez ikakvih znanja i stručnog vodstva, bez trenera, ali malo-pomalo, preko klipova YouTubea, i kroz mečeve i prijateljstva, evo ti njih s punom veltrinom pehara i priznanja za koješta, a jedan je dio bogme posvećen – stolnom tenisu.

Kao i kroz vatrogastvo, i kroz stolni tenis stvaraju se prijateljstva. Lani smo, kažu, išli čak u Beograd, jer je jedan Beograđanin ljetni stanovnik Zlarina, pa ih je pozvao na turnir, koji se, također, održava u garaži, njegovoj. Sad su sve to prozvali svojim garažnim turnirima.

Jedan se slučaj, vele, pretvorio u prekrasnu priču!

I puni ambicija za napredak, upravo su se prijavili na javni poziv Ministarstva regionalnog razvitka i EU fondova s projektom "Sutra smo jači".

– Ako prođe. cilj nam je proširiti krug naše sekcije na zlarinski dicu, odnosno sve ostale Zlarinjane, da to bude svojevrsni društveni napredak mista. Pokušat ćemo sekciju proširiti brojem članova, samim tim i aktivnosti.

Imaju oni jednog člana koji je natjecatelj u STOKAZU. On je svima preko Facebooka razglasio: Kad svugdje završi, jedino misto gdje stolni tenis počinje je Zlarin... a to je ljeti.

Naposljetku, evo i članova Sekcije stolnog tenisa DVD-a Zlarin – svi su, naravno, i vatrogasci: Goran Jeličić, Jerko Martinović Zifi, zapovjednik DVD-a Dario Gregov, Dragan Štrelov, Petar Borković, Dražen Trnski i Mladen Šunjara kojega su proglasili izbornikom, samo čega...

Ženska ekipa

Inače, DVD Zlarin osim Sekcije za stolni tenis ima i Sekciju za sportska i vatrogasna natjecanja. I što tu doznajem?

Da DVD ima žensku natjecateljsku ekipu u vatrogastvu. I da marljivo vježbaju svake subote uvečer.

Sad su oglasile i fitness, dva puta tjedno.

E, te vježbe ćemo jedne subote uvečer morati vidjeti i zabilježiti uživo! A i uključiti se u fitness, jer poziv je vrlo utješan zbog toga što se odnosi na razne kategorije godina, tjelesnog statusa i spremnosti, valjda i kilograma...

16. travanj 2024 07:57